DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Starptautiskajai sadarbībai pētniecībā būs pieejams finansējums vairāk nekā 33 miljonu eiro apmērā

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos noteikumus, lai ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu nodrošinātu Latvijas pilnvērtīgu dalību programmā “Apvārsnis Eiropa”. Dalība šajā programmā nākamo sešu gadu laikā palīdzēs stiprināt Latvijas pētniecības un inovāciju kapacitāti, palielinot jaunu ārvalstu partneru skaitu un kvalitatīvu “Apvārsnis Eiropa” projektu pieteikumu skaitu, zinātniskajām institūcijām piesaistot Eiropas Komisijas (EK) finansējumu 150 milj. eiro apmērā.

Atbalsta pasākumi veicinās starptautisko sadarbību pētniecības jomā un sasaisti ar Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas specializācijas jomu attīstīšanu. Apstiprinātie noteikumi definē nosacījumus pirmajām divām atlases kārtām. Pirmās kārtas ietvaros paredzēts stiprināt Nacionālā kontaktpunkta kapacitāti, nodrošināt EURAXESS tīmekļa portāla darbību, kā arī sniegt atbalstu zinātniskajām institūcijām pētniecības projektu iesniegumu izstrādei programmā “Apvārsnis Eiropa”. Finansējums paredzēts arī interešu pārstāvniecībai Briselē, veicinot Latvijas zinātnisko institūciju un inovatīvo uzņēmumu līdzdalības palielināšanu programmā “Apvārsnis Eiropa”. Otrās kārtas ietvaros plānots pārfinansēt programmas “Apvārsnis Eiropa” rezervē esošos virs kvalitātes sliekšņa novērtētos zinātnisko institūciju projektus.

Kopumā līdzekļi būs pieejami trīs atlases kārtās līdz 2029. gadam, no kurām pirmās divas kārtas ir iekļautas šajos Ministru kabineta noteikumos. Trešās kārtas īstenošanai MK noteikumus plānots izstrādāt 2024. gada pirmajā ceturksnī. ES fondu programmas kopējais plānotais finansējums ir 63,9 milj. eiro (līdz EK lēmumam 2026. gadā pieejami 53,8 milj. eiro). Pirmajām divām kārtām plānotais kopējais finansējums ir 33,1 milj. eiro (līdz EK lēmumam 2026. gadā pieejami 23 milj. eiro). Atbalsts paredzēts zinātniskajām institūcijām, augstskolām, Latvijā reģistrētiem komersantiem, kā arī valsts tiešās pārvaldes iestādēm, kas iesaistītas pētniecības un attīstības politikas plānošanā un ieviešanā.

Valdības rīcības plāna Deklarācija paredz palielināt pētniecības un attīstības kopējo finansējumu ne mazāk kā 1,5% no IKP, ieviešot Latvijas Viedās specializācijas stratēģiju, īstenojot starptautisko sadarbību un sadarbību ar industriju, piesaistot starptautisko finansējumu, primāri orientējoties uz “Apvārsnis Eiropa” programmu un piedalīšanos pasaules līmeņa pētniecības organizācijās, kā arī paplašinot inovāciju fonda darbību atbilstoši caurspīdības, godīgas konkurences un rezultativitātes principiem.

Ministru kabineta noteikumi “Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027.gadam 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšana un progresīvu tehnoloģiju ieviešana kopējā P&A sistēmā” 1.1.1.5. pasākuma “Latvijas pilnvērtīga dalība Apvārsnis Eiropa programmā, tajā skaitā nodrošinot kompleksu atbalsta instrumentu klāstu un sasaisti ar RIS3 specializācijas jomu attīstīšanu” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas īstenošanas noteikumi” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI