DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Piešķirts finansējums Latvijas turpmākai dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā

Ministru kabinets (MK) apstiprinājis Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātos noteikumus par papildu finanšu līdzekļu piešķiršanu 2 878 034 eiro apmērā Latvijas turpmākai dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā (EKA) asociētās dalībvalsts statusā no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Dalība EKA ir ieguldījums Latvijas ekonomikas transformācijā, nodrošinot produktu ražošanu un izstrādāšanu ar augstāku pievienoto vērtību. Latvija ir sasniegusi ievērojamu progresu, kopš sadarbības ar Eiropas kosmosa aģentūru uzsākšanas 2015. gadā. Tikai tiešā veidā atgūtais finansējums Latvijas organizācijām, izstrādājot jaunas tehnoloģijas, EKA programmās ir vairāk nekā 14 miljoni eiro. Viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir iespēja izmantot šīs tehnoloģijas ne tikai kosmosa ekonomikas apritē, bet arī attīstot citas, ar kosmosu nesaistītas industrijas.

Starp Latvijas EKA iniciatīvām ir ne vien pētniecības un attīstības, bet arī biznesa attīstību un inovāciju īstenošanu tirgū veicinoši projekti. No Latvijas dalības EKA ieguvēji ir ne vien augsto tehnoloģiju uzņēmumi un zinātniskās institūcijas, universitātes, studējošie, skolēni un skolotāji, bet arī valsts kapitālsabiedrības un valsts institūcijas. Dalība EKA projektos stimulē augsti pieprasītu prasmju apguvi un izglītību, vietējās industrijas konkurētspēju un veiktspēju, izcilu zinātni un attīsta zemes novērošanas pakalpojumus.

Noslēguma fāzē ir vairāku pakalpojumu izstrāde, kuru rezultātu ieguvēji būs gan Latvijas pašvaldības, gan tādas valsts institūcijas un uzņēmumi kā Valsts vides dienests, Lauku atbalsta dienests, Valsts meža dienests, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests Latvijas Valsts meži, Sadales tīkls, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Latvijas uzņēmumi Allatherm, Eventech, RD Alfa Microelectronics un Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūts, pateicoties Latvijas dalībai EKA, attīstījušas jaunas tehnoloģijas līdz to kvalifikācijai un demonstrācijai reālā vidē.

EKA ir starptautiska organizācija Eiropas kosmosa kapacitātes attīstībai, kurai Latvija asociētās dalībvalsts statusā pievienojās 2020. gadā. Organizācijai ir pievienojušās 22 dalībvalstis un četras asociētās dalībvalstis. Latvijai dalība EKA nozīmē piekļuvi Eiropas kosmosa zināšanu bāzei, Eiropas un pasaules kosmosa industrijas tīklam, kas sniedz iespēju attīstīt tehnoloģijas, ko izmanto gan kosmosā, gan uz zemes.

Ministru kabineta noteikumi “Par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”” pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI