DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

“Brokastu direktīvas”: Eiropas Parlaments prasa izcelsmes norādes medum, sulām un ievārījumam

Noteikumu pārskatīšanas mērķis ir palīdzēt patērētājiem veikt apzinātākas un veselīgākas izvēles, iegādājoties medu, augļu sulas, piena pulveri un dažādu veidu ievārījumus.

Otrdien Parlaments ar 522 balsīm “par”, 13 “pret” un 65 atturoties pieņēma nostāju sarunām par tā dēvēto “brokastu direktīvu” pārskatīšanu. Ar priekšlikumu tiks atjaunināti noteikumi par dažu "brokastu" produktu sastāvu, nosaukumu, marķējumu un noformējumu.

Skaidrs izcelsmes valsts marķējums

Deputāti piekrīt, ka uz medus iepakojuma etiķetes jānorāda valsts, kurā medus ievākts. Viņi piebilst, ka uz augļu sulu, ievārījumu, augļu želeju, marmelāžu un arī saldināta kastaņu biezeņa etiķetēm jānorāda izmantoto augļu izcelsmes valsts. Ja produkta sastāvā izmantots medus vai augļi no vairāk nekā vienas valsts, deputāti vēlas, lai izcelsmes valstis uz etiķetes tiktu norādītas dilstošā secībā, atbilstoši attiecīgās izejvielas īpatsvaram produktā.

Lai ierobežotu krāpšanos ar medu, Eiropas Parlamenta deputāti vēlas ieviest medus piegādes ķēdes izsekojamības sistēmu. Viņi arī vēlas, lai ES izveidotu “medus references laboratoriju”, lai uzlabotu kontroli un, sistemātiski testējot medu, atklātu medus atšķaidīšanu.

Cukura satura marķējums

Eiropas Parlamenta deputāti ierosina atļaut uz augļu sulām norādi "satur tikai dabīgu cukuru". Lai apmierinātu augošo pieprasījumu pēc produktiem ar zemu cukura saturu, pārveidotās augļu sulas varētu marķēt ar norādi "augļu sula ar samazinātu cukura saturu".

Izmantojot jaunos paņēmienus, lai no augļu sulām, ievārījumiem, želejām vai piena atdalītu dabīgo cukuru, nedrīkstētu pievienot saldinātājus, lai tā kompensētu cukura samazināšanas ietekmi uz produkta garšu, tekstūru un kvalitāti, saka EP deputāti. Viņi piebilst, ka pārtikas produktu ar samazinātu cukura saturu marķējumā nedrīkst norādīt pozitīvas īpašības, piemēram, labvēlīgu ietekmi uz veselību.

Citāts

Ziņotājs Aleksandrs Bernhūbers (EPP, Austrija) sacīja:

“Šī diena nes labas ziņas par etiķešu pārredzamību. Precīzākas produktu izcelsmes valsts norādes ļaus patērētājiem vieglāk veikt izvēli par labu veselīgākiem un vietējas izcelsmes produktiem. Mēs pārtrauksim krāpšanos ar medus iepakojuma etiķetēm, ja tajās turpmāk būs skaidri jānorāda izcelsmes valstis, vai jauktā medus gadījumā – proporcionāli visu izejvielu izcelsmes valstis. Tas kopā ar citiem pasākumiem aizsargās patērētājus un biškopjus no atšķaidīta medus un atvieglos patērētāju apzinātu izvēli, sniedzot lielāku pārredzamību.”

Turpmākie soļi

Parlaments tagad ir gatavs sākt sarunas ar ES valdībām par tiesību akta galīgo redakciju.

Vispārīga informācija

Eiropas Komisija 2023. gada 21. aprīlī ierosināja pārskatīt ES tirdzniecības standartus dažām "brokastu" direktīvām, lai atjauninātu pašreizējos standartus, kas ir vairāk nekā 20 gadus seni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI