DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Piešķir 85 293 eiro solidaritātes fondam Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas atbalstam

Valdība 12. decembrī akceptēja 85 293 eiro liela finansējuma piešķiršanu Satiksmes ministrijai atbalsta sniegšanai Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas (EUROCONTROL) pārvaldītajā Eiropas gaisa satiksmes vadības (Air Traffic Managment – ATM) īpašajā solidaritātes fondā Ukrainas un Moldovas to aeronavigācijas pakalpojumu  izmaksu segšanai. Finansējums tiks piešķirts no “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”.

Militārais konflikts Ukrainā turpinās, tādējādi nodarot nopietnus postījumus Ukrainas infrastruktūrai, tostarp nopietnas sekas Eiropas gaisa satiksmes vadības sistēmai. Izmaiņas ietekmējušas un zaudējumi skāruši gan Ukrainu, gan arī kaimiņvalsti Moldovu.

Ukraina un Moldova šobrīd ir situācijā, kad tās nevar nodrošināt aeronavigācijas pakalpojumu sniegšanu tām deleģētajos lidojumu informācijas rajonos, tādējādi radot negatīvu ietekmi gan uz personālu, gan infrastruktūru, kuru saglabāšana un uzturēšana ir vitāli svarīga līdz brīdim, kad gaisa satiksme tiks atjaunota. Tādēļ abas valstis lūdz pagarināt ATM īpašā solidaritātes fonda darbību, lai spētu segt ar aeronavigācijas sistēmas saglabāšanu un uzturēšanu saistītās izmaksas, vienlaicīgi nodrošinot operatīvu gatavību pēc gaisa satiksmes atjaunošanās. Tā kā gaisa satiksmes atjaunošanās ir neparedzama, minētajām valstīm nepastāv alternatīvas iespējas novērst šo ieņēmumu trūkumu.

Lai daļēji kompensētu ar satiksmes izmaiņām radītos negūtos ieņēmumus no maksas par maršrutā sniegtajiem aeronavigācijas pakalpojumiem, EUROCONTROL izstrādājusi priekšlikumus tā sauktās “solidaritātes pakas” finanšu atbalsta sniegšanai ietekmētajām valstīm. Priekšlikumi paredz dalībvalstu brīvprātīgu atbalsta iemaksu veikšanu Ukrainas un Moldovas aeronavigācijas sistēmas saglabāšanas atbalstam.

Jau pērn Latvija EUROCONTROL pārvaldītajā solidaritātes fondā Ukrainas un Moldovas atbalstam veica iemaksu 152 277 eiro apmērā no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Eiropas valstis kopumā 2022. un 2023. gadā minētajā fondā veica  iemaksas 41,97 miljonu eiro apmērā.

EUROCONTROL dalībvalstu pārstāvju balsojums par Eiropas gaisa satiksmes vadības īpašā solidaritātes fonda izveidi (brīvprātīgas iemaksas veidā) ar mērķi sniegt atbalstu Ukrainai un Moldovai notika 2022. gada 24. novembrī Briselē (Beļģijā).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI