DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Vasaras brīvlaikā VAS “Latvijas dzelzceļš” aicina atcerēties par drošību dzelzceļa tuvumā 

FOTO: Vladislavs Proškins

Šodien, 6.jūnijā atzīmējot Starptautisko Drošas dzelzceļa šķērsošanas dienu un sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, VAS “Latvijas dzelzceļš” ikvienam atgādina par nepieciešamību dzelzceļa tuvumā būt īpaši piesardzīgam un modram, kā arī aicina vecākus un citus pieaugušos izrunāt ar bērniem un jauniešiem drošības noteikumus, atrodoties uz un pie sliežu ceļiem.  

Pagājušajā mācību gadā LDz eksperti ir viesojušies 11 Latvijas pilsētās, apmācot teju 2200 izglītības iestāžu audzēkņus par to, kā pareizi un droši uzvesties dzelzceļa tuvumā un vilcienā. Drošības stundās bērni un jaunieši kopā ar LDz ekspertiem apgūst, kā un kur ir pareizi šķērsot dzelzceļa sliedes, kā uzvesties uz pasažieru platformas, kāpēc un kādi negadījumi notiek uz dzelzceļa sliedēm vai to tuvumā, kā no tiem izvairīties, lai pasargātu savu veselību un dzīvību, cik spēcīgs un ātrs ir vilciens, un citus tematus.  

Kā liecina LDz statistika, šī gada pirmajos 5 mēnešos negadījumos uz un pie dzelzceļa sliedēm dzīvību ir zaudējuši 5 cilvēki, bet traumēti ir vēl 6 cilvēki. Negadījumu biežākie cēloņi joprojām ir neuzmanība, drošības noteikumu neievērošana vai klaja pārgalvība. 

LDz aicina atcerēties pāris vienkāršu, bet efektīvus drošības noteikumus, kas var izglābt dzīvību.  

  • Vilcienam vienmēr ir priekšroka – gan uz pārbrauktuvēm, gan uz gājēju pārejām! 
  • Jāapstājas un jāpaskatās uz abām pusēm! Steiga un neuzmanība var maksāt dzīvību, tāpēc labāk nopauzēt un pārliecināties, ka ir droši šķērsot dzelzceļa sliedes. 
  • Sliedes ir aizliegts šķērsot neatļautās vietās! Īsākais ceļš pāri sliedēm ne vienmēr ir drošākais, tādēļ aicinām neriskēt ar savu dzīvību, ejot pāri sliedēm neatļautā vietā vai lienot pa stāvošu vagonu apakšu. 
  • Viedierīces un austiņas novērš uzmanību! Mudinām nolikt telefonu un noņemt austiņas, jo tās novērš uzmanību no apkārt notiekošā, īpaši, vilciena tuvošanās. 
  • Spēles un izklaides uz dzelzceļa var būt nāvējošas! Dzelzceļa sliedes nav rotaļu laukums vai vieta, kur izrādīties! Tā ir paaugstinātas bīstamības zona, kurā ikvienam jābūt maksimāli uzmanīgam un jārīkojas atbildīgi.  

Visa informācija par drošību dzelzceļa sliežu tuvumā, Drošības stundām, kā arī citas aktualitātes ir atrodamas speciāli izveidotā LDz mājaslapā www.dzirdiredzidzivo.lv. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI