DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas Asamblejas balvu zinātnē saņem mākslas zinātņu doktors Arnolds Laimonis Klotiņš

FOTO: Reinis Inkēns, Saeima

Mākslas zinātņu doktoram Arnoldam Laimonim Klotiņam ceturtdien, 23.novembrī, svinīgā ceremonijā Igaunijas galvaspilsētā Tallinā pasniegta Baltijas Asamblejas (BA) balva zinātnē. Balva piešķirta par monogrāfijām ”Mūzika pēckara staļinismā: Latvijas mūzikas dzīve un jaunrade 1944-1953” un “Mūzika bēgļu gaitās: Latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara Eiropā 1944-1951”.

BA balvu literatūrā saņēma tulkotājs un dzejnieks Antans Jonīns (Antanas A. Jonynas) par sonetu krājumu “Naujieji sonetai” (“Jaunie soneti”). Savukārt balvu mākslā saņēma mākslinieks Pēters Lauritss (Peeter Laurits) par izcilu un daudzpusīgu mākslinieka darbu un projektu “Biotoopia” (“Biotopija”).

Balvas laureātus vērtēja deviņi literatūras, mākslas un zinātnes eksperti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro. Tā ir dibināta 1994.gadā, un to ieguvuši daudzi pazīstami kultūras, zinātnes un mākslas jomas darbinieki.

Pasākumā pasniegta arī Baltijas Inovācijas balva, ko saņēma Igaunijas uzņēmums “GScan”, kas 3D skenēšanai un ķīmiskā sastāva analīzei izmanto dabisko starojumu, tādējādi neradot kaitējumu ne cilvēkiem, ne videi. Inovācijas balvas diplomu saņēma Lietuvas uzņēmums “Vilimed”, kas specializējas inovatīvu medicīnisko ierīču izstrādē, sertifikācijā un komercializēšanā, kā arī Latvijas uzņēmums “InPass” – viens no vadošajiem uzņēmumiem Baltijā, kas ražo darba laika uzskaites un citus viedos monitoringa risinājumus.

Pasākumā pasniegtas arī BA medaļas par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā un sadarbības veicināšanā. Ar medaļu godināts arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelensky) par Ukrainas varoņiem, kuri aizstāv brīvo pasauli un cilvēciskās vērtības, apturot Krieviju kaujas laukā un atgūstot okupētās teritorijas, un viņa nopelniem cīņā par brīvību un neatkarību, kas vienlaikus ir arī cīņa par brīvību Baltijas valstīs un Eiropā.

Medaļa piešķirta Beniluksa parlamenta ģenerālsekretārei Kristīnai Bogārtai (Christine Bogaert), ilggadējajai Rīgas Igauņu skolas skolotājai Aivai Plaučai, dzejniekam un tulkotājam Guntaram Godiņam un bijušajam Eiropas Kodolpētījumu centra Baltijas grupas vadītājam Tomam Torimam.

Tāpat ar BA medaļu godināta bijusī Baltijas asamblejas Igaunijas delegācijas vadītāja Urve Tīdusa (Urve Tiidus) un Igaunijas Ārlietu ministrijas Ziemeļeiropas un Centrāleiropas nodaļas direktore Evelīna Krilova (Evelin Krõlov).

Vēl BA medaļa piešķirta BA Prezidija loceklei Orintai Leiputei (Orinta Leiputė) un Baltijas asamblejas Lietuvas delegācijas loceklim Linam Slušnim (Linas Slušnys).

Balvu pasniegšanas ceremonija ceturtdien, 23.novembrī, notika BA 42.sesijas ieskaņā. Deputāti no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas šajās dienās pulcējušies Tallinā, lai spriestu par Krievijas iebrukuma Ukrainā ekonomisko ietekmi. Deputātu uzmanības lokā jautājums par Baltijas valstu spēju apvienošanu, lai paaugstināta ekonomikas un enerģijas tirgus spiediena apstākļos stiprinātu reģiona noturību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI