DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

ManaBalss.lv kopiena – jau pusmiljonu liela

Kopš pilsoņu iniciatīvu platformas ManaBalss.lv izveides 2011. gadā mūsu kopienas dalībnieku jeb platformas unikālo lietotāju skaits oktobra vidū ir pārsniedzis pusmiljonu. Tas ir vairāk par 26% no Latvijas iedzīvotājiem.

Organizācijas ManaBalss vērtējumā šis ir ievērības cienīgs fakts vismaz divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Latvijas cilvēku digitālās "čupošanās" fenomens jau atkal ir kļuvis globāli ievērojams. Savulaik, pateicoties Draugiem.lv popularitātei, Latvijas kontūra pasaules kartē izcēlās kā izņēmums Facebook globālajam uzvaras gājienam. Tagad ar vairāk nekā ceturtās daļas valsts iedzīvotāju līdzdalību – turklāt ļoti efektīvu līdzdalību, kas reāli maina likumus – Latvija noturīgi turpina būt pilsoniskās digitālās līdzdalības avangardā pasaulē.

Pasaulē ir vairākas salīdzināmas līdzdalības platformas. Sevišķi populāra ir Change.org, kas darbojas starptautiski. Pēc pēdējās publiski pieejamās gada atskaites datiem Change.org ir ļoti būtiska daļa vairāku valstu pilsoniskās digitālās līdzdalības jomā. Piemēram, Francijā un Argentīnā tie ir 18% no visiem iedzīvotājiem, bet ASV – pat 22%, kas pēc Change.org datiem vismaz reizi ir balsojuši par kādu petīciju šajā platformā.

Latvijas unikālā iezīme gan ir garantēti droši dati par mūsu kopienas dalībnieku skaitu, jo visi organizācijas ManaBalss līdzdalības rīki paredz stingro autorizāciju caur i-bankām vai ar oficiālo eParakstu. Tas nozīmē, ka vienam cilvēkam divreiz nobalsot par vienu iniciatīvu vai izveidot vairākus lietotāja kontus nav iespējams. Savukārt, ja ir iespēja autorizēties ar Google, Facebook u.tml., kā tas ir Change.org un līdzīgu starptautisko platformu gadījumos, tas pārliecība par reālo unikālo lietotāju skaitu vairs nav tik droša.

Otra Latvijas digitālās līdzdalības izcilības iezīme ir pilsoņu iniciatīvu reālā ietekme uz likumdošanu. Tā lielā mērā ir saistīta ar šo iniciatīvu oficiālo, likumdošanā noteikto statusu. Latvijā uzliktais kolektīvā iesnieguma parakstu slieksnis ir 10’000 jeb virs 0,5% no valsts iedzīvotājiem. Skaitliski tas ir desmit reizes augstāks nekā Igaunijā, un 20 reizes augstāks nekā Austrijā un Kanādā (dati no šā dokumenta; 22., 23. lpp.), un procentuāli pret iedzīvotāju skaitu – vēl augstāks. Kopā ar ManaBalss.lv iniciatīvu kvalitātes kritērijiem un nereti visai izvērsto konsultāciju procesu pirms iniciatīvu publicēšanas, šis parakstu slieksnis nozīmē Saeimas deputātu un citu lēmumu pieņēmēju ļoti nopietnu attieksmi pret kolektīvajiem iesniegumiem.

Par šo Latvijas unikālo ekspertīzi – iniciatīvu kvalitātes kritērijiem un precīzi izsvērtas likumdošanas nozīmi – pasaulē ir noturīga interese no Buenosairesas līdz Briselei un Kijevai. Šīs Latvijas izcilības pilnvērtīga sapratne ir nepieciešama mums pašiem, lai apzinātos pilsonisko digitālo līdzdalību kā savu spēcīgo iezīmi. Un tai cita starpā ir potenciāls arī Latvijas diplomātijā, jo efektīvas pilsoniskās līdzdalības ekspertīze ir ar vērā ņemamu starptautisko prestižu (skat. publikāciju angļu valodā šeit; 22.-31. lpp.).

Bet tā konkrētā ziņa visa šā sakarā ir – SVEICAM ROLANDU STRĒLI kā pusmiljono ManaBalss.lv dalībnieku! Šeit ir arī neliels video ar Rolanda stāstu par lēmumu izmantot ManaBalss.lv un vai tas viņam kā lietotājam bija gana ērti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI