DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Notiks Rīgas reģiona gada reemigrācijas domnīca

Šī gada 13. oktobrī Rīgas plānošanas reģions rīko reemigrācijai veltītu gada domnīcu par aktuālajām tendencēm, kurā šoreiz akcents tiek likts uz reemigrācijas politikas nākotnes izaicinājumiem, latviešu valodas apguvi un mītiem un patiesībām par ārvalstīs nopelnītajām pensijām.

“Pēdējo divu gadu laikā remigrācijā iezīmējas jauna tendence – arvien vairāk atgriežas iedzīvotāji, kas ārvalstīs ieguvuši labu izglītību un sākuši veidot veiksmīgu karjeru savā profesijā – ārsti, finanšu jomas eksperti, struktūrvienību vadītāji, inženieri, IT speciālisti u.tml. Tādā veidā mēs Latvijā iegūstam vērtīgu cilvēkkapitālu darba tirgū,” norāda Rīgas plānošanas remigrācijas koordinatore Daina Šulca, kas šogad deviņos mēnešos uzsākusi sarunas ar gandrīz 400 jauniem remigrantiem, kuri apsver iespēju pārcelties uz dzīvi Rīgas reģionā. Kopumā piecu gadu laikā Rīgas reģionā ar remigrācijas koordinatora atbalstu atgriezušās ap 1100 personas.

Domnīca notiks piekto gadu, bet šogad pirmo reizi tajā iekļauts arī ilgtspējas aspekts – diskusija ar politikas veidotājiem un ekspertiem “Cik ļoti Latvijā gaidām ārvalstīs dzīvojošos iedzīvotājus? Remigrācijas tagadne un nākotne”. Šajā diskusijā piedalīsies VARAM ministre Inga Bērziņa, Rīgas vicemērs un Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Edvards Ratnieks, speciālo uzdevumu vēstniece diasporas jautājumos (Ārlietu ministrija) Elita Gavele un LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētā profesore, LU Diasporas un migrācijas centra pārstāve Asoc.prof. Inta Mieriņa.

Domnīca sastāv no vairākiem paneļiem, kas veltīti konkrētai tematikai – remigrantu stāstiem, latviešu valodas apguvei, lai veiksmīgāk integrētos darba un izglītības vidē, kā arī ārvalstu pensijām Latvijas remigrantiem un diskusijas.

Ar remigrantu stāstiem iepazīstinās Lauris Beinerts no Lielbritānijas un Edīte Ligere no Vācijas. Lauris Londonā bija veiksmīgs reklāmas video veidotājs. Savukārt Edīte ir radījusi unikālu uzņēmumu, kas ražo ēdamlietas ar zīmolu “Carlos’ Bugs” no kukaiņu proteīna. Par latviešu valodas apguves iespējām pastāstīs Sabiedrības integrācijas fonda, SIA “Mensarius” un Eiropas Latviešu apvienības pārstāvji.

Savukārt panelī par ārvalstu pensijām piedalīsies Īrijas, Vācijas, ASV vēstniecību Latvijā pārstāvji, kā arī VSAA un VID speciālisti.

Domnīcai ikviens varēs sekot līdzi attālināti 13.oktobrī no pulksten 9.10 – 14.00 Rīgas plānošanas reģiona Facebook lapā - https://www.facebook.com/rigasplanosanasregions/ . Klātienē tā notiks “OraculeTang Space”, Doma laukumā 2, Rīgā.

Remigrācijas koordinatora projekts sadarbībā ar plānošanas reģioniem iesākās 2018. gada martā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu. Projekta ietvaros remigranti atgriežas visās deviņās reģiona pašvaldībās - Ādažos, Jūrmalā, Ķekavā, Mārupē, Olainē, Rīgā, Ropažos, Salaspilī un Siguldā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI