DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
1
1

RPNC turpinājums semināram par demenci: kā zinoši veidot tagadni un nākotni kopā ar demences skarto

Šā gada 5. oktobrī, no plkst. 15.00 – 17.00 Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Konferenču zālē, Tvaika ielā 2, notiks seminārs “Turpinājums semināram par demenci: kā zinoši veidot tagadni un nākotni kopā ar demences skarto”, uz kuru īpaši aicinām demences pacientu tuviniekus.

Psihiska saslimšana būtiski ietekmē ne tikai cilvēku, kas slimo, bet maina arī līdzcilvēku dzīvi. Seminārs par demenci veidots, lai atbalstītu pacientu tuviniekus. Semināru vadīs Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Ambulatorā centra “Veldre” vadītājs, psihiatrijas profesors Māris Taube, kurš uzskata, ka demence mūsdienās vairs nav jāuztver ar nolemtības sajūtu: “Semināra pirmajā daļā iepazīstināju ar demences iemesliem un pazīmēm, kā atpazīt pirmos simptomus un nesajaukt tos ar objektīvu novecošanas procesu. Analizējām situācijas un dalījāmies ar līdzcilvēku pieredzi par konkrēto rīcību, jo demences izpausmēs ir daudz līdzību, bet ir arī individuālas atšķirības. Centos arī motivēt situācijas uztvert racionāli un atbilstoši rīkoties, jo palīdzība un atbalsts ar demenci slimajam ir nepieciešams un to ir iespējams sniegt. Otrajā seminārā vēl konkrētāk apskatīsim slimnieka atbalsta un rehabilitācijas iespējas un līdzcilvēka paša stresa un izdegšanas mazināšanu.”

Pirmās klātienes lekcijas kuplais apmeklējums septembrī un aktīvā diskusija liecināja par demences problēmas aktualitāti un nepieciešamību sniegt vairāk informācijas un zināšanu. Tāpēc plašākam klausītāju lokam 26. oktobrī būs iespējams noklausīties abu semināru par sadzīvošanu ar demenci informācijas apvienojumu vienā lekcijā tiešsaistes platformā, kā arī lekcijas ieraksts vēlāk būs pieejams mūsu mājaslapā www.rpnc.lv sadaļā Pacientiem un tuviniekiem.

Šis ir 8. seminārs no cikla  “Iecietības formula: zināšanas un pieņemšana”, ko organizē RPNC Attīstības fonds sadarbībā ar Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Izglītības un pētniecības daļu un tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros. Semināri notiek no marta līdz oktobra beigām un aptver dažādas tēmas – par psihiatriskās stigmas un aizspriedumu mazināšanu; par to, kā veidot piepildītu dzīvi, sadzīvojot ar šizofrēniju; par vecumdienām bez pārsteigumiem, sadzīvojot ar demenci; par dvēseli dziedinošu ainavu stresainā vidē un to, kā apkalpošanas nozaru uzņēmumu darbiniekiem veidot cieņpilnu attieksmi pret klientiem ar psihiskās veselības traucējumiem.

Seminārs 5. oktobrī notiks KLĀTIENĒ, un tas netiks ierakstīts (lai demences slimnieku tuvinieki varētu justies brīvi šajā vidē un uzdot visus tiem interesējošos jautājumus) tādēļ lūdzam semināram reģistrēties līdz 4. oktobrim (ieskaitot), sūtot savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru un epasta adresi uz rakstiuz@rpnc.lv.

Vairāk informācijas par semināru ciklu: silva.bendrate@rpnc.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI