DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Delna līdz gada beigām 14 Latvijas skolās visā Latvijā izglītos skolēnus par pilsonisko līdzdalību

Biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna ar British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstu līdz gada beigām 14 Latvijas skolās visā Latvijā izglītos skolēnus par pilsonisko līdzdalību un skolēnu iespējām piedalīties lēmumu pieņemšanā savā skolā un pašvaldībā. 

No 2023. gada jūnija līdz 2024. gada janvārim Delna sadarbībā ar British Council pārstāvniecību Latvijā īsteno projektu “Skolēnu pilsoniskā līdzdalība”. Tā ievaros organizācija strādā ar skolām visā Latvijā, lai informētu skolotājus, skolēnus un skolas administrāciju par pilsoniskās līdzdalības formām, tostarp līdzdalības budžetu, un atbalsta pilsoniskās līdzdalības aktivitāšu ieviešanu skolās. Projekta mērķis ir veicināt pilsonisko aktīvismu jauniešu vidū, radot iespēju gūt pieredzi un zināšanas saistībā ar pilsonisko līdzdalību, attīstīt skolēnu sadarbības prasmes, kā arī stiprināt kontaktus institucionālā līmenī – starp skolu un pašvaldību, lai skolas laikā apgūtās pilsoniskās līdzdalības iemaņas veiksmīgi izdotos pārnest arī uz vietējās kopienas un pašvaldības līmeni. 

Skolēni skolas mācību procesā un ārpusstundu darbā izmēģinās dažādus Delnas veidotus materiālus un aktivitātes par pilsoniskās līdzdalības iespējām skolā, pašvaldībā un nacionālā līmenī. Delna uz katru no skolām septembrī un oktobrī dosies arī klātienes vizītē, lai kopā ar skolēniem diskutētu par pilsonisko līdzdalību un iepazītu līdzdalības budžetu. Praktiskajās nodarbībās skolās piedalīsies arī katras pašvaldības pārstāvis, veicinot dialogu starp jauniešiem un viņu pašvaldību.  

“Aicinām ikvienu pašvaldību un skolu veidot dialogu un sadarboties, lai pakāpeniski sasaistītu jauniešu līdzdalību skolās un pašvaldībā. Tas palīdzēs skolēnos veidot izpratni par pilsonisko līdzdalību plašākā perspektīvā – ka skolēni var ietekmēt lēmumu pieņemšanu ne tikai skolā, bet arī savā pašvaldībā. Turklāt, aktīvi iesaistot plašākas sabiedrības grupas – arī jauniešus, daudz sekmīgāk pilnveidosim mūsu kopīgo dzīves vidi,” skaidro Delnas direktore Inese Tauriņa.  

Jaunais Pašvaldību likums, kas stājās spēkā šī gada 1. janvārī, tieši jauniešiem no 16 gadu vecuma paredz līdz šim nebijušas iespējas iesaistīties lēmumu pieņemšanā pašvaldībā. Tādēļ Delna aicina ikvienu skolu mācību procesā izmantot jaunajā Delnas mājaslapas sadaļā "JAUNIEŠU LĪDZDALĪBA” apkopotos materiālus par skolēnu pilsoniskās līdzdalības aktivitāšu veicināšanu. 

“British Council pārstāvniecība Latvijā jau astoto gadu veicina saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības nostiprināšanos. Mums ir nozīmīgi atbalstīt šo projektu, jo esam guvuši pārliecību, ka jauniešiem jau skolā ir jāmāca apzināties sevi kā daļu no demokrātiskas sistēmas ar spēju ietekmēt tās procesus. Tieši jaunā paaudze būs tie, kas nākotnē līdzdarbosies demokrātisku lēmumu pieņemšanā un noteiks to, cik pilsoniski aktīva būs mūsu sabiedrība,” komentē British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI