DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrija un sadarbības partneri aicina “Ceļo droši, ceļo aizraujoši!”

2023. gada 2. jūnijā Ārlietu ministrija lidostā “Rīga” sadarbībā ar lidostu, nacionālo aviokompāniju airBaltic un Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociāciju aizsāka informatīvo vasaras kampaņu “Ceļo droši, ceļo aizraujoši!”. Tās mērķis, sākoties skolēnu vasaras brīvlaikam, ir aicināt ceļotājus rūpīgi sagatavoties lidojumiem uz tālām zemēm.

"Ārlietu ministrijas pieredze liecina, ka līdz ar pandēmijas radīto ceļošanas ierobežojumu atcelšanu vērojama augsta Latvijas valstspiederīgo interese par ārvalstu ceļojumiem. Tiek izvēlēti arvien tālāki un arī nedrošāki galamērķi. Vienlaikus novērojams, ka Latvijas valstspiederīgie nereti tiek aizturēti par pārkāpumiem vai noziedzīgiem nodarījumiem tādās valstīs, kur konsulāro atbalstu nodrošināt ir sarežģīti,” uzsvēra Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Agnese Saliņa.

2022. gadā 61 persona tika aizturēta Brazīlijā, Kolumbijā, Zimbabvē, Gabonā, Indonēzijā, Franču Gviānā, Kenijā, Panamā, Taizemē, Maldīvijā, Krievijā, Baltkrievijā.

2022. gadā Ārlietu ministrijā kopumā konsulārā palīdzība sniegta 860 gadījumos (2021. gadā – 995 gadījumos), tai skaitā palīdzība aizturētajiem – 320 gadījumos, slimnīcās nonākušajiem – 104, nāves gadījumos – 245, bez finanšu līdzekļiem palikušajiem – 89. 2022. gadā uz Ārlietu ministrijas diennakts tālruni ārkārtējām situācijām saņemti 7485 zvani, no kuriem ap 2600 zvanu tika saņemti karadarbības Ukrainā pirmajās divās nedēļās.

2022. gadā izsniegtas 997 atgriešanās apliecības (2021. gadā – 1059). 2022. gadā 12 gadījumos (2021. gadā – 14 gadījumos) piešķirta materiālā palīdzība personām, kuras atradās ārkārtas situācijās ārvalstīs, piemēram, Argentīnā, Dienvidāfrikā, Kolumbijā, Brazīlijā, Ekvadorā.

Lidostas “Rīga” Aviācijas drošības nodaļas vadītājs Toms Neilands atgādināja galvenās lietas, kas jāņem vērā ikvienam ceļotājam: “Katrs ceļojums rada augsni lielākam vai mazākam satraukumam, īpaši, ja neceļojam bieži. Taču mēs paši varam laikus sagatavoties un padarīt sava ceļojuma sākumu patīkamu: ierasties lidostā vismaz divas stundas pirms plānotās izlidošanas, pārbaudīt bagāžas noteikumus un nepieļaut kļūdas, kārtojot ceļojuma somas, kā arī laikus sagatavoties drošības pārbaudei – iztukšot kabatas, pareizi iepakot šķidrumus un elektroierīces.”

 

Ārlietu ministrija kampaņas laikā aicina pārdomāti sagatavoties ceļojumiem uz tāliem galamērķiem un pirms došanās ceļā pārliecināties, vai ceļojums uz izvēlēto galamērķi ir drošs, pārbaudīt savu un līdzbraucēju ceļošanas dokumentu derīguma termiņu, nepieciešamības gadījumā noformēt vīzas, iegādāties plānotajām aktivitātēm atbilstošu ceļojuma apdrošināšanu, kā arī konsultēties vakcinācijas kabinetā, kā pasargāt sevi no dzeltenā drudža vai citām saslimšanām.

 

Tālu ceļojumu laikā īpaša uzmanība jāpievērš veselībai – līdzi jāņem nepieciešamie medikamenti, kā arī jābūt uzmanīgiem ar ūdeni un pārtiku, lai veselības problēmas nesabojātu ceļojumu. 

Tāpat, gatavoties ceļojumam, ir svarīgi nodrošināties ar informāciju par rīcību ārkārtas situācijā. Latvijas konsulārais dienests ir sazvanāms diennakts režīmā: (+371) 26 33 77 11.

 

Informatīvās kampaņas digitālie materiāli vasaras atvaļinājumu un skolas brīvlaika sezonā tiks demonstrēti Ārlietu ministrijas un partneru sociālajos tīklos, kā arī lidostā “Rīga” un Rīgas Starptautiskajā autoostā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI