DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs uzsāk valsts apmaksātu Agrīnas intervences programmu pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem

Jau no rītdienas, 2023. gada 1. jūnija, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) sāks īstenot nozīmīgu psihiskās veselības uzlabošanas pilotprojektu - Nacionālā veselības dienesta nodrošinātu, valsts apmaksātu Agrīnas intervences programmu pacientiem ar šizofrēniskā spektra traucējumiem. Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā šo programmu vadīs RPNC Izglītības un pētniecības daļas vadītāja, Medicīnas zinātņu doktore, psihiatre Liene Sīle.

Liene Sīle: “Darbs pie šīs programmas izveides uzsākts jau pirms septiņiem gadiem un nu tas ir rezultējies valsts apmaksātā PILOT programmā. Esmu par to ļoti gandarīta un lepna, jo programma ir liels ieguvums ne tikai pacientiem, bet arī viņu ģimenēm. Agrīnas intervences mērķis ir palielināt pacienta paša līdzestību slimības ārstēšanas procesā, tās izpratni un pieņemšanu. Intervence - tā ir cīņa par cilvēka neatkarīgu dzīvi, neskatoties uz saslimšanu ar psihotiskajiem traucējumiem, nozīmīgs atbalsts, lai viņā uzplauktu optimisms, kas veicina labvēlīgāku nākotnes prognozi. Intervences programma sevī iekļauj arī psihoemocionālo atbalstu gan pacientam, gan arī viņa ģimenei”.

Agrīnas intervences programma (AIP) ir efektīva ārstēšanas metode šizofrēniskā spektra psihotisku traucējumu sākumstadijā, kad piedzīvota pirmā psihoze. Tas ir vienīgais ārstēšanas veids, kas šādiem pacientiem nodrošina sekundāru profilaksi un pozitīvi stabilizē psihiskās veselības stāvokli. Tā kā psihozes epizodes, tām atkārtojoties, rada augstu risku slimības paasinājumam un pāriešanai hroniskā fāzē, tad  Agrīnas intervences programma ir labākais un rezultatīvākais veids šizofrēnijas pacienta slimības simptomu kontrolē un remisijas sasniegšanā.

Intervences programma turpinās 6 mēnešus un ietver ambulatori īstenotu pacienta psihiskās veselības aprūpi ar multiprofesionālas speciālistu komandas aktīvu iesaisti jau 2-3 nedēļu laikā pēc tam, kad pacients izrakstījies no slimnīcas. Pamatojoties uz noteiktām vadlīnijām, multiprofesionālā komanda turpmāk koordinē pacienta ceļu uz veseļošanos, nodrošina balsta terapiju – motivē turpināt pareizi lietot nepieciešamos medikamentus, seko līdzi to iedarbības rezultātam, ārstēšanās gaitai un efektivitātei, nodrošina psihosociālās intervences, sniedz psihoemocionālo atbalstu pacientam un viņa ģimenei, rūpējas, lai pacients būtu līdzdarbīgs ārstniecības procesā, kas ir pamats labākai atveseļošanās prognozei un patstāvīgas dzīves veidošanai.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Agrīnas intervences multiprofesionālo komandu veidos 5 speciālisti: psihiatre Sandra Čivčiša – Blūzma, kura nodrošina ārstniecību; aprūpes koordinators Mihails Zagorskis, kurš kļūst par uzticības personu, lai palīdzētu katram pacientam izpildīt individuālo ārstēšanas plānu, un nodrošina komandas sadarbību ar pacientu un viņa ģimeni; māsa Ineta Sipova, kas rūpējas par psihoizglītošanu un psihoemocionālo atbalstu; mūzikas terapeite Inese Paiča, kura īsteno komandas psihosociālās  intervences, lai palīdzētu pacientam savu stāvokli pieņemt bez nosodījuma, apzināties to un sev pieņemamā veidā iesaistīties ārstniecības procesā; kā arī komandas vadītāja Dr.med. Liene Sīle. Cieši sastrādājoties, viņi nodrošinās pacientu ārstēšanas procesa nepārtrauktību, kas ietver veselības aprūpes sistēmas stacionāro pakalpojumu pēctecību ar efektīvu ambulatoro pakalpojumu profilaktisko atbalstu. Par savu mājvietu Agrīnas intervences programma ir atradusi RPNC Ambulatorās nodaļas telpas Tvaika ielā 2, kur nodaļas vadītāja Dr. Diāna Neperte ar entuziasmu un stipru atbalstu jaunajai komandai palīdz iedzīvoties un kļūt par noturīgu posmu pacientu ar šizofrēniju mūsdienīgā ārstēšanas procesā.

Lai arī AIP nav jauns šizofrēnijas ārstniecības princips, jo pirmās agrīnas intervences komandas ap 1994. gadu ir veidotas Austrālijā, tomēr tā īstenošanai Latvijā bija nepieciešami 7 gadi. Dr.med. Liene Sīle AIP pieejas izpēti veica, strādājot Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā un ar iegūtajiem pozitīvajiem rezultātiem un programmas pielāgošanu Latvijas veselības aprūpes sistēmas prasībām to pamatoja savā promocijas darbā, kas tika aizstāvēts 2022. gadā. Rezultāti liecināja, ka pacienti, kuri ārstējās šizofrēnijas agrīnas intervences grupā, bija labāk motivēti un 6,35 reizes retāk pārtrauca medikamentu lietošanu nekā tie, kuri ārstējās ierastajā veidā, programmā iesistītie tika retāk atkārtoti stacionēti un viņiem retāk piešķirta invaliditāte saistībā ar psihotiskajiem traucējumiem. Tika secināts arī, ka liela nozīme ir pacienta ģimenes izglītošanai un iesaistīšanai ārstniecības procesa nodrošināšanā, tās iedrošinājums un emocionālais atbalsts. Jāatzīmē, ka nenovērtējumi liels atbalsts pētījuma realizēšanai un praksei ir Veselības Ministrijai, Rīgas Stradiņa Universitātei, Nacionālajam Veselības dienestam un Latvijas Psihiatru asociācijai.

Veselības ministrija, sekojot līdzi Dr.med. Lienes Sīles promocijas darba izstrādei, ir novērtējusi tā nozīmi, secinot, ka Agrīnas intervences programma atbilst psihiskās veselības ambulatorās aprūpes pakalpojumu teorētiskajiem pamatprincipiem, un tā iekļauta  LR Veselības ministrijas “Psihiskās veselības aprūpes organizēšanas uzlabošanas plānā 2023.-2025.” Promocijas darba gaitā izveidotās AIP modelis ir ietverts Slimību profilakses un kontroles centra valstī apstiprinātajā klīniskajā pacientu ceļa algoritmā “Akūtu psihotisko traucējumu un pirmās šizofrēnijas epizodes atpazīšana, vadīšana un ārstēšana”, kas tika izdots 2019. gada novembrī.

 

Agrīnas intervences programmu var saņemt bezmaksas jebkurš pacients ar diagnosticētiem šizofrēniskā spektra traucējumiem (F23 un F20) un vienu psihozes epizodi pēdējo trīs gadu laikā, jābūt nosūtījumam no NVD līgumattiecībās esoša psihiatra (u27 forma). Vairāk informācijas, rakstot uz epastu: liene.sile@rpnc.lv vai info@rpnc.lv.

 

Valsts kapitālsabiedrība “Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs” ir Baltijā senākā psihiatriskā dziednīca, atvērta 1824. gadā, un šodien ir Latvijā lielākā psihiatriskās ārstniecības iestāde, kur strādā 1000 darbinieku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI