DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Noslēgušās Latvijas un Ķīnas politiskās konsultācijas

2023. gada 24. maijā tiešsaistē notika Latvijas un Ķīnas politiskās konsultācijas. Tās vadīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs un Ķīnas Tautas Republikas ārlietu ministra vietnieks Dens Lī (Deng Li).

Amatpersonas pārrunāja divpusējo sadarbību, kā arī reģionālos un starptautiskos jautājumus. Sarunu partneri bija vienisprātis, ka ir būtiski uzturēt regulāru politisko dialogu pat, ja Latvijas un Ķīnas viedokļi vairākos jautājumos būtiski atšķiras. Latvija pievienojas ES kopējai nostājai, ka Ķīna ir vērtējama gan kā sadarbības partneris globālu jautājumu risināšanā, gan kā ekonomisks konkurents un sistēmisks sāncensis.

Valsts sekretārs akcentēja Latvijas intereses attīstīt sabalansētākas ekonomiskās attiecības ar Ķīnu, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas eksporta iespējām. Tāpat A. Pelšs uzsvēra vajadzību ES–Ķīnas tirdzniecības dialogā risināt jautājumu par līdzvērtīgu pieeju Ķīnas tirgum.

Sarunā ar Ķīnas ārlietu ministra vietnieku A. Pelšs īpašu uzmanību pievērsa Krievijas agresijai pret Ukrainu un aicināja Ķīnu izmantot savu ietekmi kā ANO Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij, lai šo agresiju izbeigtu. Tāpat viņš aicināja nesniegt Krievijai nekādu  atbalstu  ne militārajā jomā, ne sankciju apiešanā.

Iepriekšējās Latvijas un Ķīnas politiskās konsultācijas notika 2021. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI