DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Aptaujas rezultāti par klimata pārmaiņu mazināšanu

Mežu atjaunošana ar kvalitatīviem stādiem un regulāra jaunaudžu kopšana pēc Latvijas iedzīvotāju domām (81% respondentu) ir nozīmīgākais veids, kā mežs un mežsaimniecība palīdz mazināt klimata pārmaiņas, jo jauns mežs aktīvāk piesaista ogļskābo gāzi, – tā liecina AS “Latvijas valsts meži” (LVM) un pētījumu centra SKDS aprīlī veiktās iedzīvotāju aptaujas “Mežs un klimats” dati.

Atjaunojamu dabas resursu izmantošana siltumenerģijas ražošanā, kā piemēram, šķelda un malka, pēc Latvijas iedzīvotāju, domām ir otrs efektīvākais veids, kā mazināt klimata pārmaiņas, par vēl nozīmīgāku veidu ir atzīta atjaunojamu dabas resursu izmantošanu elektroenerģijas ražošanā.

Lielākā daļa jeb 78% respondentu norāda, ka kopumā ir veikuši apzinātas darbības klimata pārmaiņu mazināšanai. Visbiežāk aptaujātie respondenti norādīja, ka cenšas samazināt ikdienas patēriņu: jaunas lietas tiek pirktas apdomīgāk, lai samazinātu atkritumu daudzumu (norādījuši 50% respondentu), tāpat pēdējā gada laikā ir ticis papildu domāts par izmestās pārtikas daudzuma (41%) un enerģijas patēriņa (36%) samazināšanu.

Aptaujas dati liecina, lai mazinātu klimata pārmaiņas, aptaujātie labprāt izvēlas arī koka izstrādājumus, nevis plastmasu (16%), apzināti izvēlas zīmolus, kas ir ieviesuši videi draudzīgas prakses (11%) un dzīvo vai vēlētos dzīvot no koka būvētā mājā tikai tāpēc, ka tā sevī uz visu kalpošanas laiku noglabā oglekli (9%).

Tāpat respondentu atbildes liecina, ka pieaug centieni pārvietoties ar kājām vai velosipēdu un mazāk ar autotransportu (29%), kā arī izvēlēties vietējas izcelsmes produktus, kas nav transportēti no tālām valstīm (26%).

Uzzināt vairāk par katra atbildību un rīcību klimata pārmaiņu mazināšanā ikviens interesents varēs uzzināt jau nākamnedēļ, 26. un 27. maijā Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, kur notiks gaidītais meža nozares pasākums “Latvijas Meža dienas 2023”, kas šogad veltīts klimata tēmai: “Vai mežs izglābs pasauli?”

Divu dienu garumā skolēni un ģimenes varēs iepazīt Latvijas mežsaimniecību vairāk nekā 100 izzinošās aktivitātēs. Pirmajā pasākuma dienā, 26. maijā, īpaši aicināti skolēni un klašu grupas – visas dienas garumā atraktīvā veidā audzēkņi ar skolotājiem varēs iepazīt meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, kā arī izzināt mācību un karjeras iespējas meža nozarē. Skolu dienā apmeklētājus iepriecinās grupa “Citi zēni”.

Savukārt sestdienā – 27. maijā visas dienas garumā īpaši gaidītas būs ģimenes, lai kopā ar pieredzējušiem mežsaimniekiem iepazītu un novērtētu atjaunojamo dabas resursu – koksni, kā arī baudītu plašu kultūras pasākumu programmu, kad uz svētku skatuves lielus un mazus iepriecinās grupa “Bermudu divstūris”.  Dažādos stendos varēs gan uzzināt, kā stāda un kopj mežu, gan arī katrs pats varēs “iemēģināt roku” meža darbos, piemēram, zāģēt apaļkokus vai iejusties meža tehnikas – harvestera un forvardera – operatora amatā. Dalība pasākumā ir bez maksas. Visa informācija mājas lapā www.latvijasmezadienas.lv 

tervetei

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI