DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Latvijas tiesnešu konferencē diskutēs par tiesu instanču mijiedarbību

Piektdien, 19. maijā, notiks Latvijas tiesnešu konference, kurā diskutēs par tiesu instanču mijiedarbību un to efektivitāti.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs norāda: “Latvijā trīs tiesu instances ir izveidotas, lai nodrošinātu tiesiskumu un personu pamattiesību aizsardzību. To mijiedarbība pasargā no patvaļas, kā arī stiprina, pilnveido un attīsta arī pašu tiesu sistēmu. Tāpēc šogad Latvijas tiesnešu konferencē runāsim par to, cik efektīvi funkcionē un savā starpā mijiedarbojas tiesvedības procesā un tiesnešu profesionālajā izaugsmē pirmās, apelācijas un kasācijas instances tiesas.”

Konferenci atklās Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs, uzrunas teiks Valsts prezidents Egils Levits un tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Konferences pirmajā daļā ziņojumu par trīs instanču tiesu sistēmas ģenēzi un evolūciju sniegs Latvijas Universitātes profesore, dr.iur. Sanita Osipova. Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce aplūkos tiesas nolēmumu pārsūdzību starptautisko tiesību tvērumā. Savukārt Gatis Šļūka atspoguļos to, kā ar karikatūrista acīm redz tiesu un tiesnešus.

Konferences otrajā daļā plānots apspriest tiesu instanču mijiedarbību tiesvedības procesā un tiesnešu profesionālajā izaugsmē. Diskusijas vadīs Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane. Diskusijā par tiesu instanču mijiedarbību tiesvedības procesā piedalīsies Kurzemes apgabaltiesas priekšsēdētājs Didzis Aktumanis, Vidzemes rajona tiesas priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs, senatore Inese Meldere, zvērināta advokāte Inese Nikuļceva un ģenerālprokurors Juris Stukāns. Savukārt par tiesu instanču mijiedarbību tiesnešu profesionālajā izaugsmē diskutēs senators Ermīns Darapoļskis, senatore un Rajona (pilsētas) tiesas un apgabaltiesas tiesneša amata kandidātu atlases komisijas locekle Sandra Kaija, Goda tiesnese Edīta Vernuša, Zemgales rajona tiesas tiesnese un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekle Inga Zālīte, kā arī Latgales apgabaltiesas tiesnesis Andris Zutis.

Šī gada Latvijas tiesnešu konference norisināsies Rīgā, Elizabetes ielā 55, „Radisson Blu Latvija” konferenču centrā.

Latvijas tiesnešu konferences darba kārtība un apraksts pieejams šeit.

Latvijas tiesnešu konference tiešraidē tiks translēta Tiesu administrācijas YouTube profilā

Mediju iespējas: Mediju pārstāvjiem, kas vēlas atspoguļot konferences gaitu, jāpiesakās pie Tieslietu padomes sekretariāta padomnieces komunikācijas jautājumos Lanas Mauliņas pa e-pastu Lana.Maulina@at.gov.lv līdz 17. maijam plkst. 17.00.

Papildu informācija:

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferencē piedalās rajonu (pilsētu) tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, Satversmes tiesas tiesneši, Latvijas tiesneši starptautiskajās tiesās un Goda tiesneši.

Latvijā kopumā ir 532 rajonu (pilsētu), apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI