DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti atjauno tirdzniecības atbalsta pasākumus Ukrainai

Eiropas Parlaments otrdien deva zaļo gaismu ES ievedmuitas nodokļu atcelšanai Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportam vēl uz vienu gadu, lai atbalstītu tās ekonomiku.

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien ar 537 balsīm par, 42 balsīm pret un 38 atturoties, apstiprināja priekšlikumu par ievedmuitas nodokļa, antidempinga maksājumu un aizsardzības pasākumu atcelšanu Ukrainas eksportam Eiropas Savienībā vēl uz gadu, ņemot vērā Krievijas militāro agresiju, kas apgrūtina Ukrainas spēju tirgoties ar pārējo pasauli.

Muitas nodokļu atcelšana attiecas uz augļiem un dārzeņiem, uz kuriem ir spēkā ievešanas cenu sistēma, kā arī uz lauksaimniecības produktiem un pārstrādātiem lauksaimniecības produktiem, uz kuriem attiecas tarifu kvotas. Rūpniecības ražojumiem saskaņā ar ES un Ukrainas asociācijas nolīgumu no 2023. gada 1. janvāra jau tāpat nepiemēro nodokļus, tāpēc tie nav iekļauti jaunajā priekšlikumā.

"Es stingri atbalstu tirdzniecības liberalizācijas pasākumu atjaunošanu, kas palīdz Ukrainai turpināt tirdzniecību Krievijas izraisītā brutālā kara apstākļos. Šie pasākumi ir būtiski, lai stiprinātu Ukrainas noturību, mums vienlaikus strādājot pie Ukrainas pakāpeniskas integrācijas ES iekšējā tirgū. Mūsu solidaritāte ar Ukrainu ir konsekventa, pārredzama un stabila, un to vēl vairāk pastiprina Ukrainas ES kandidātvalsts statuss. Ukrainas nākotne ir Eiropas Savienībā," teica ziņotāja Sandra Kalniete (EPP, Latvija).

Vispārīga informācija

ES un Ukrainas attiecības regulē asociācijas nolīgums. Tajā ietvertā padziļinātā un visaptverošā brīvās tirdzniecības zona kopš 2016. gada nodrošina Ukrainas uzņēmumu preferenciālu piekļuvi ES tirgum.

Saskaņā ar Komisijas datiem ES ir Ukrainas lielākā tirdzniecības partnere, kas 2021. gadā veidoja 39,5 % no Ukrainas tirdzniecības apjoma. Savukārt Ukraina Eiropas Savienībai ir 15. lielākā tirdzniecības partnere, veidojot aptuveni 1,2 % no ES kopējās tirdzniecības.

Turpmākie soļi

Pēc tam, kad šo lēmumu būs apstiprinājusi ES Padome, tas tiks publicēts ES Oficiālajā Vēstnesī un piemērots nākamajā dienā pēc publicēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI