DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Muzeju naktī Augstākā tiesa atvērs Tiesu pils durvis

Publicitātes attēls

Muzeju naktī, kas notiks sestdien, 13.maijā, Augstākā tiesa jeb Senāts aicina apmeklētājus savās telpās Tiesu pilī. Izmantojiet iespēju, kas nav ikdiena, – ienākt Tiesu pilī un iepazīt Augstāko tiesu.

Apmeklētājiem būs iespēja pabūt Augstākās tiesas muzejā, tiesas zālē, sanāksmju telpās, ielūkoties Augstākās tiesas priekšsēdētāja kabinetā, apskatīt Senatoru, Goda tiesnešu un Augstākās tiesas priekšsēdētāju portretu galerijas, kā arī Tiesas dāvanu skapi.

Tiesas muzejs, kas atrodas neparastā telpā – bumbu patvertnē, glabā ne tikai Augstākās tiesas, bet arī Latvijas Senāta un visas Latvijas tiesu sistēmas vēsturi kopš 1918.gada. Tuvāk iepazīstami starpkaru laika senatoru likteņi un skatāmi tādi oriģināli eksponāti kā Latvijas neatkarības pirmā posma tiesneša amata zīme un 1937.gada Civillikuma īpašais eksemplārs. Plašu un vizuāli bagātu informāciju var skatīt Latvijas Senāta vēstures interaktīvajā stendā.

Muzejā iepazīstams arī Augstākās tiesas darba sākums atjaunotajā Latvijā un nozīmīgākie notikumi tiesas attīstībā. Var skatīt Augstākās tiesas un Satversmes tiesas tiesnešu amata tērpus, apcietināto iežogojuma jeb “būra” fragmentu un kādu īpašu čemodānu ar skaudru stāstu.

Muzeju nakts apmeklētāji varēs apskatīt izstādi “Senāts Satversmei”, kas stāsta par augstākās tiesu instances ieguldījumu gan Latvijas Republikas Satversmes izstrādāšanā un iedzīvināšanā, gan tās normu nostiprināšanā pēc Latvijas neatkarības un Satversmes atjaunošanas.

Tiesas darbu iepazīt palīdzēs gan tiesas darbinieki, kuri atbildēs uz apmeklētāju jautājumiem, gan videofilmiņas. Ģimenes ar bērniem aicinātas skatīt animācijas par tiesnesi un lietu veidiem tiesā.

Augstākā tiesa apmeklētājiem Muzeju naktī sestdien, 13.maijā, būs atvērta no pulksten 18.00 līdz 23.00.

Augstākā tiesa atrodas Rīgā, Brīvības bulvārī 36, ieeja no Elizabetes ielas.

Vēršam uzmanību, ka pie ieejas tiesā tiks veikta drošības pārbaude un jāuzrāda personu apliecinošs dokuments. Apmeklētāju plūsma tiks regulēta atbilstoši telpu ietilpībai.  

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas kopš 2005.gada ik pavasari notiek daudzās Eiropas valstīs. Augstākā tiesa tajā piedalās otro gadu. Lielā apmeklētāju interese pagājušajā gadā rosinājusi šajā Muzeju naktī apskatei atvērt vēl vairāk tiesas telpu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI