DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Precizēto vispārējās valdības budžeta plānu iesniegs Eiropas Komisija

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 7. februārī, Ministru kabinets apstiprināja precizēto Latvijas vispārējās valdības budžeta plāna projektu 2023. gadam. Vispārējās valdības budžeta plāna projekts 2023. gadam jau tika sagatavots un apstiprināts pagājušā gada rudenī, bet pie nemainīgas politikas saistībā ar 2022. gada 1. oktobrī notikušajām Saeimas vēlēšanām.

Līdz ar jaunā Ministru kabineta apstiprināšanu atsākās darbs pie valsts budžeta 2023. gadam sagatavošanas, un Finanšu ministrija sagatavoja precizēto Vispārējās valdības budžeta plāna projektu, pamatojoties uz Finanšu ministrijas pagājušā gada decembrī atjaunoto makroekonomiskās attīstības scenāriju un šā gada janvārī aktualizētajām fiskālajām prognozēm. Budžeta plāna projekts atspoguļo aktuālāko novērtējumu par 2022.gadu, kā arī ņem vērā visus lēmumus, ko Ministru kabinets ir pieņēmis 2023. gada budžeta izstrādes laikā. Tas ietver to pašu informāciju attiecībā uz 2023. gadu, kas ir pamatā likumprojektam par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam.

2022. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek novērtēti 35,8% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), izdevumi 40,5% apmērā, nominālais budžeta deficīts 4,7% apmērā, bet parāds 40,9% no IKP.

Savukārt 2023. gadam vispārējās valdības ieņēmumi tiek prognozēti 37,1% no IKP apmērā, izdevumi 41,3% apmērā, nominālais budžeta deficīts 4,2% apmērā, bet parāds 41,9% no IKP.

Precizētais budžeta plāns tiks iesniegts Eiropas Komisijai, kas izvērtēs iesniegto dokumentu un sniegs savu novērtējumu par atbilstību Eiropas Savienības tiesību normām fiskālās disciplīnas jomā. Eiropas Komisijas novērtējums nacionālajiem parlamentiem būs jāņem vērā, pieņemot valsts budžetu galīgajā lasījumā.

Latvijas Vispārējās valdības budžeta plāna projekts 2023. gadam skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI