DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Karš Ukrainā: Eiropas Parlaments prasa īpašu tribunālu Krievijas noziegumu sodīšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti prasa Krievijas politisko un militāro vadību saukt pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu.

Parlaments norāda, ka Krievijas spēku pastrādātās zvērības Bučā, Irpinā un daudzās citās Ukrainas pilsētās liecina par Krievijas brutalitāti un uzsver, cik svarīga ir koordinēta starptautiska rīcība, lai vainīgos sauktu pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Deputāti prasa Eiropas Savienībai ciešā sadarbībā ar Ukrainu un starptautisko sabiedrību mudināt veidot īpašu starptautisku tribunālu, lai sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību un tās sabiedrotos.

Eiropas Parlamenta deputāti apgalvo, ka tribunāla izveide aizpildītu vakuumu starptautiskajā krimināltiesiskumā un palīdzētu Starptautiskās Krimināltiesas izmeklēšanai, jo pašlaik tai nav jurisdikcijas attiecībā uz agresijas noziegumiem pret Ukrainu.

Jāsauc pie atbildības Krievijas un Baltkrievijas vadība

EP deputāti uzsver, ka precīzs īpašā tribunāla sastāvs un darbības metodes vēl jānosaka, tomēr tam ir jābūt jurisdikcijai izmeklēt ne tikai Vladimira Putina un Krievijas politiskās un militārās vadības, bet arī Aleksandra Lukašenko un viņam pietuvināto personu darbību Baltkrievijā.

Deputāti arī uzsver, ka ES sagatavošanās darbs saistībā ar īpašo tribunālu būtu jāsāk nekavējoties un sevišķa uzmanība jāveltī tiesas izveides pasākumiem sadarbībā ar Ukrainu, kā arī jāpalīdz Ukrainas un starptautiskajām iestādēm vākt pierādījumus, kurus nākamajā tribunālā varētu izmantot.

Parlaments uzskata, ka īpašā tribunāla izveide skaidri signalizētu Krievijas un starptautiskajai sabiedrībai, ka prezidentu Putinu un Krievijas vadību var notiesāt par agresijas noziegumu Ukrainā. EP deputāti visbeidzot arī uzsver, ka Krievijas Federācijai Putina vadībā vairs nebūs iespējams atgriezties pie ierastās lietu kārtības attiecībās ar Rietumiem.

Rezolūcija tika pieņemta ar 472 balsīm par, 19 pret un 33 atturoties.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI