DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Publiska diskusija: par atklātu atlīdzību valsts un pašvaldību iestādēs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) aicina piedalīties tiešsaistes ekspertu forumā un apaļā galda diskusijā “Par atklātu atlīdzību valsts un pašvaldību iestādēs”. 

Pasākums notiek 2022. gada 4. novembrī plkst. 10.00 – 12.00 (Rīgas laiks) konferenču platformā Zoom (ar iepriekšēju reģistrāciju šeit ->) un Delnas Facebook kontā. Šis ir trešais pasākums četru pasākumu sērijā 2022. gadā, kas veltīts starptautiskajām rekomendācijām un Latvijas progresam korupcijas novēršanā, politiskās godprātības un atklātības veicināšanā.

Pasākuma mērķis ir paplašināt informētību par plānoto valsts pārvaldes atalgojuma sistēmas reformu un 2023. gadā un 2024. gada plāniem; vajadzību publicēt valsts amatpersonu un darbinieku atlīdzību valsts iestādēs, tajā skaitā valstij un pašvaldībai piederošajās kapitālsabiedrībās. Pasākumu atklās finanšu ministra padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis, ekspertu forumā kā eksperti piedalīsies Valsts kancelejas, Valsts kontroles un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji.

Šobrīd darbojas tikai likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” spēkā esošais pienākums iesniegt amatpersonu deklarācijas (attiecas tikai uz konkrētām amatpersonām, bet neattiecas uz valsts pārvaldes darbiniekiem). Pēc Satversmes tiesas 2019. gada 7. marta spriedumu lietā Nr. 2018‑11‑01 vairāk netiek publicēta amatpersonu un darbinieku saņemtā atlīdzība un tādējādi ir ievērojami vājināts valsts un pašvaldību līdzekļu izlietojuma atklātības līmenis un sabiedriskās kontroles mehānisms un jārod esošai situācijai jauns risinājums.

Latvijas sabiedrība ir ieinteresēta efektīvā un paredzamā publisko līdzekļu izlietojumā, kas ietver arī amatpersonu un darbinieku atlīdzības pārraudzību. Tas dod iespēju ātri atklāt un reaģēt uz nodarbinātības un iestāžu pārvaldības problēmām, tajā skaitā amatu savienošanām, nedabiski lielas slodzes apmēriem un interešu konflikta riskiem. Papildu tam ļauj atklāt un novērst fiktīvu nodarbinātību. Atlīdzības atklātība kopumā veicina veselīgu konkurenci darbinieku starpā un sabiedrības uzticēšanos valsts un pašvaldību iestādēm.

Aicinātie dalībnieki: Saeimas deputāti, ministriju un pašvaldību pārstāvji, mediji, sabiedrība un ikviens interesents. Šis pasākums notiek tiešsaistē konferenču platformā Zoom ar tiešraidi Delnas Facebook kontā un ir publiski pieejams sabiedrībai. Lai saņemtu Zoom saiti, aicinām reģistrēties līdz 4. novembra plkst. 9:00 šeit ->. Reģistrētajiem dalībniekiem Zoom saiti nosūtīsim uz e-pastu neilgi pirms pasākuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI