DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
4
4

Darba tiesību forums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau vairāk nekā 15 gadus Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) sadarbībā ar Fridriha Eberta fonda Latvijas pārstāvniecību organizē ikgadējo Darba tiesību forumu (Forums). Forums ir iespēja uzzināt par aktuālāko darba tiesību jomā, dzirdēt akadēmiķu, valsts pārvaldes, tiesu, juristu, uzņēmēju un arodbiedrību ekspertīzi un skatījumu par svarīgāko darba tiesību jomā Latvijā.

Dalība Forumā sniedz darbiniekam iespēju uzzināt vairāk par savām tiesībām un iespējām tās aizstāvēt. Darba devējam tā sniedz skaidrību par darba tiesību normām un to izpildi. Tiesnešiem – atziņas darba tiesisko normu interpretācijai. Savukārt valstij un akadēmiķiem – izdevību uzzināt vairāk par tiesiskā regulējuma piemērošanu praksē, normām, kuras nestrādā un virzienus darba tiesību tālākveidošanai.

Šogad Forums pievērsīsies četriem pamatjautājumiem - arodbiedrību tiesību piemērošana praksē un  arodbiedrību pārstāvju aizsardzība, darba laika uzskaites problemātika, vienlīdzīgas darba samaksas nodrošināšana praksē, kā arī topošais ES līmeņa tiesiskais darba tiesību regulējums.

Foruma pirmajā sadaļā darba tiesību praktiķi izklāstīs arodbiedrību tiesību plašo klāstu un analizēs iespējamos problēmjautājumus, ar kuriem arodbiedrības sastopas ikdienā, piemērojot Darba likumu un Arodbiedrību likumu, kā arī sniegs prakses piemērus. Papildus klausītājus iepazīstinās ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu lietā Straume pret Latviju un pavērsieniem, kurus šis spriedums varētu nozīmēt arodbiedrību tiesību interpretācijā.

Foruma otrā sadaļa ir veltīta darba laika uzskaites tematikai. Darba tiesību eksperti skatīs visdažādākos un iespējamos darba laika organizācijas veidus, tostarp, neparedzams darba laiks un nepieciešamība pielāgot darba laika organizāciju darbinieka un darba devēja vajadzībām. Runātāji atbildēs uz jautājumu, vai darbgatavība un dežūrlaiks šobrīd ir pietiekami regulēti tiesību aktos un ir skaidrs, kā šos instrumentus piemērot. Tāpat būs ieskats par rīkiem darba laika uzskaitei darbam klātienē un attālināti. Visbeidzot datu aizsardzības eksperts analizēs vai šie darba laika uzskaites digitālie rīki atbilst darbinieku personas datu aizsardzības prasībām.

Foruma trešā sadaļa veltīta vienlīdzīgai darba samaksai. Tiesībsargs, darba tiesību eksperti un akadēmiķi meklēs atbildes uz jautājumiem, kas ir vienlīdzīga darba samaksa, kas ir vienādas vērtības darbs, vai tiesiskais regulējums ļauj efektīvi izskatīt sūdzības un pierādīt darba samaksas atšķirību, kas praksē traucē nodrošināt darba samaksas caurspīdīgumu uzņēmumā un cik viegli ir iespējams realizēt tiesības uz informāciju par darba samaksu uzņēmumā.

Foruma noslēdzošā sadaļa ir veltīta darba tiesību tuvās nākotnes jautājumiem. Viens no pieaugošiem darba tiesību fenomeniem ir darbs digitālajās platformās. Darba tiesību eksperti un pētnieki pastāstīs, kas ir platformu darbs, par ES tiesiskā regulējuma izstrādi platformās nodarbināto darba tiesību aizsardzībai, platformu darba praktiskiem piemēriem te pat Latvijā. Visbeidzot tiks apskatīti ES likumdošanas jauninājumi, kuri pēc neilga laika nokļūs uz Latvijas likumdevēja darba galda, piemēram, ES direktīvu priekšlikumi par vienlīdzīgu darba samaksu, adekvātu minimālo algu un koplīgumu pārrunām ES, un pamatnostādnēm par pašnodarbināto personu koplīgumu pārrunām.

Foruma filmēšana notiks klātienē, savukārt visiem skatītājiem būs iespēja skatīties tā norisi Youtube:

Darba tiesību foruma programmu var apskatīt LBAS Facebook mājas lapā un šeit:

https://arodbiedribas.lv/news/lbas-darba-tiesibu-foruma-par-darba-laika-uzskaites-problematiku-un-arodbiedribu-tiesibam/  

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI