DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Jauna valsts atbalsta programma veicinās zemu izmaksu īres namu būvniecību Latvijas reģionos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jau drīzumā nekustamo īpašumu attīstītāji varēs pieteikties jaunai Ekonomikas ministrijas izstrādātai valsts atbalsta programmai zemu izmaksu īres namu būvniecībai Latvijas reģionos. Ar programmas atbalstu līdz 2026. gadam plānots sekmēt aptuveni 700 jaunu dzīvokļu  būvniecību, tādējādi veicinot uzņēmējdarbības aktivitāti un iedzīvotājiem tik nepieciešamo zemu īres izmaksu mājokļu pieejamību reģionos. Cenas ziņā pieejami mūsdienīgi mājokļi tiks izīrēti mājsaimniecībām, kas nespēj iegādāties dzīvokļus uz tirgus nosacījumiem, vienlaikus tiks veicināta darbaspēka pieejamība un ekonomiskā aktivitāte reģionos.

Jaunās programmas atklāšanas vebinārā ekonomikas ministre Ilze Indriksone uzsvēra: “Zemie ienākumi daudzām mājsaimniecībām liedz pieeju mājoklim, kurš atbilst mūsdienu dzīves labiekārtotības, būvniecības un energoefektivitātes standartu prasībām. Problēmas sagādā pieaugošās mājokļa izmaksas un mājokļu pieejamība zemu un vidēju ienākumu mājsaimniecībām. Līdz ar to veidojas virkne problēmu, jo mājokļu trūkums apgrūtina darbaspēka mobilitāti, traucē bezdarba samazināšanu, īpaši mazāk apdzīvotās vietās, un neļauj nodrošināt ar darbaspēku reģionu pilsētas, kurās notiek attīstība. Tāpēc mūsdienu dzīves prasībām atbilstoša mājokļa pieejamībai par pieejamu cenu ir jābūt valsts prioritātei, jo tas būtiski ietekmē tautsaimniecības attīstību un valsts labklājības celšanos.”

Pašlaik pieejamu īres dzīvokļu trūkums rada problēmas uzņēmējdarbībā un traucē iedzīvotājiem no novadiem un pagastiem, kuros trūkst darbavietu, pārcelties uz attīstības centriem. “Dzīvokļu trūkums ir būtiska problēma reģionos, uzņēmējiem sāk trūkt darbaroku, un tas traucē attīstībai. Mēs, Valmieras novads, startēsim šajā programmā un būvēsim daudzstāvu koka namus, kas būs vēl viens jaunums. Esmu pārliecināts, ka cilvēki novērtēs šo programmu,” daloties Valmieras novada pieredzē, pauda novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Atbalsta programma paredzēta īres namu būvniecībai ārpus Rīgas, Jūrmalas, Baložiem, Ķekavas, Olaines, Mārupes, Babītes, Salaspils, Stopiņiem, Garkalnes un Carnikavas.

Noteikts, ka uzbūvētajiem īres namiem jābūt gandrīz nulles enerģijas ēkām, dzīvokļiem jābūt ar pilnu iekšējo apdari, iebūvētu virtuvi un santehniku, dzīvokļu vidējai platībai jābūt 52 kvadrātmetriem. Īres maksa šajos dzīvokļos noteikta līdz 5 eiro apmērā par vienu kvadrātmetru, un katru gadu tā var tikt palielināta atbilstoši inflācijas līmenim. Attīstītājs ieņēmumus no īres maksas sākotnēji novirzīs aizdevuma atmaksai, savukārt pēc aizdevuma atmaksas un patstāvīgi 50% no īres maksā iekasētā tiks iemaksāti Mājokļu pieejamības fondā. Vienas istabas īres dzīvokļi paredzēti mājsaimniecībām, kuru kopējie neto ienākumi nepārsniedz 980 eiro mēnesī, divistabu dzīvokļi mājsaimniecībām ar kopējiem ienākumiem līdz 1635 eiro mēnesi, trīs un vairāk istabu dzīvokļi – līdz 2450 eiro mēnesī. Arī ienākumu kritēriji tiks katru gadu palielināti atbilstoši inflācijas līmenim.

Programmu īstenos Attīstības finanšu institūcija ALTUM, un jau pašlaik ALTUM sniedz konsultācijas interesentiem par projektu sagatavošanu. Finansējuma kopējais apjoms ir 42,9 miljoni eiro, un programma tiek finansēta no Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda līdzekļiem. Nekustamo īpašumu attīstītājiem īres namu būvniecībai būs pieejams aizdevums vai paralēlais aizdevums ar termiņu līdz 30 gadiem un kapitāla atlaide. Aizdevumiem kapitāla atlaide jeb aizdevuma daļēja dzēšana būs līdz 25% vai 30% no kopējām projekta attiecināmajām izmaksām atkarībā no īres mājas nodošanas ekspluatācijā termiņa. Pašu komersantu līdzdalība būs no 5% no kopējām attiecināmajām projekta izmaksām. Būtisks priekšnosacījums aizdevuma un kapitāla atlaides saņemšanai nekustamā īpašuma attīstītājam ir Pilnvarojuma līguma par īres māju būvniecību un izīrēšanu noslēgšana ar pašvaldību.

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš: “Tirgus nepilnību risināšana ar finanšu instrumentiem ir ALTUM pamata uzdevums. Jau šobrīd ar ALTUM garantijām palīdzam tikt pie sava mājokļa jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ar bērniem, kuru ienākumi ļauj uzņemties kredītsaistības, taču nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai bankā. Šajās programmas klientu skaits sniedzas jau pāri 28 tūkstošiem un banku aizdevumu summa – pāri diviem miljardiem eiro. Un šo atbalsta instrumentu izmantošanas dati rāda, ka ārpus Rīgas un Pierīgas mājsaimniecības objektīvi mazāk izmanto banku aizdevumus – jauno speciālistu programmā ārpus Rīgas un Pierīgas mājokļus iegādājušies 15% no klientiem, savukārt ģimeņu programmā – 22%. Tas apliecina zemu īres izmaksu programmas vajadzību tieši reģionos, un esam gatavi ar savu kompetenci un zināšanām strādāt arī šajā īres mājokļu pieejamības veicināšanas jomā.”

Vebinārā, ko rīkoja Ekonomikas ministrija (EM), ALTUM un SIA “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor” (“Possessor”), EM Mājokļu politikas departamenta vecākā referente Agita Fernāte informēja par programmas pamatnosacījumiem, bet EM Mājokļu politikas departamenta direktors Mārtiņš Auders – par dzīvojamo telpu izīrēšanu īres mājās. Par to, kā un ar kādiem nosacījumiem pieteikties aizdevumam, runāja ALTUM atbalsta programmas vadītājs Dāvis Cēderštrēms, bet par zemas īres maksas mājokļu nodrošināšanas uzraudzību stāstīja “Possessor” valdes locekle Marina Podvinska. Savukārt SIA “PricewaterhouseCoopers” projektu vadītājs Roberts Bērziņš informēja interesentus par kompensācijas un pārkompensācijas aprēķina metodiku.

Detalizēta informācija par programmu pieejama Ekonomikas ministrijas un ALTUM mājas lapās:

Pētījumi un analīze, tajā skaitā OECD 2020.gada jūnijā publicētais sadarbības projekts “Politikas virzieni mājokļu pieejamības veicināšanai Latvijā”, liecina, ka Latvijā dzīvojamais fonds ir būtiski novecojis, vērojams privāto investīciju trūkums daudzdzīvokļu īres māju celtniecībā, jo īpaši reģionos, savukārt pieprasījums pēc cenu ziņā pieejamiem īres mājokļiem ir augsts. Īres mājokļu trūkums ierobežo darbaspēka mobilitāti un ir viens no šķēršļiem reģionu attīstībai, tāpēc mūsdienu dzīves prasībām atbilstoša mājokļa pieejamība ir viena no šī brīža valsts prioritātēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI