DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
2
2

Plānots veidot ģimeniskai videi pietuvinātas ilgstošas aprūpes sniegšanas vietas senioriem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veidojot ģimeniskai videi pietuvinātas ilgstošas aprūpes sniegšanas vietas pensijas vecuma personām, plānots fundamentāli mainīt pieeju ilgstošas aprūpes pakalpojuma nodrošināšanā, novēršot institucionālās pazīmes pakalpojuma sniegšanā, piemēram, izolācija no plašākas sabiedrības, kontroles trūkums pār savu dzīvi u.c.

Pakalpojuma sniegšanas vietas tiks veidotas kā ģimenes mājas integrētā vidē, ņemot vērā pašvaldībās esošo vispārējo pakalpojumu pieejamību un veicinot to izmantošanu, nevis pakalpojumu “piegādāšanu” ģimenes mājā.

Par plānoto pakalpojumu un iespējām to realizēt tika runāts preses konferencē, ko pirmdien, 26. septembrī, rīkoja Labklājības ministrija.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis:” Pēc būtības šī ir revolūcija sociālajā aprūpē. Cilvēkiem vecumdienās no valsts puses gribam nodrošināt kvalitatīvas dzīves apstākļus, kādus esošā sistēma bieži vien nenodrošina. Ir piesaistīti ievērojami līdzekļi, ar kuriem tiks būvēti senioru ciemati. Tas ir jauns standarts, kurš nākamo gadu laikā daudzās pašvaldībās tiks īstenots, jo institucionālajam modelim ir jāpieliek punkts tādā izskatā, kāds tas ir pašlaik!”

Minētajam mērķim ES Atveseļošanas un noturības mehānisms (ANM) plāno finansējumu gandrīz 65 miljonu eiro vērtībā. Tas papildina 2021.līdz 2027. gada periodā plānotos Eiropas Sociālā fonda Plus ieguldījumus, kas atbalstīs aprūpes pakalpojumu pieejamību pensijas vecuma personām viņu dzīvesvietā.

2021. gada otrajā pusē, sadarbojoties Labklājības ministrijas, pašvaldību, nevalstisko organizāciju un sociālo pakalpojumu sniedzēju pārstāvjiem, tika izstrādātas prasības ģimeniskai videi pietuvinātam ilgstošas aprūpes pakalpojumam pensijas vecuma personām ANM projektos. 2022. gadā diskusijas turpinājās gan par kritērijiem konkursam, kurā pašvaldības varēs piedalīties, lai saņemtu nepieciešamo finansējumu, gan būvprojekta vizuālo un funkcionālo risinājumu.

Pirmās kārtas projekta finansējuma saņēmējs ir VSIA “Šampētera nams”, kas izstrādā tipveida būvprojektu ģimeniskai videi pietuvinātam aprūpes pakalpojumam pensijas vecuma personām. Būvprojekts būs publiski pieejams un izmantojams jebkuram interesentam. Tā izstrāde ir jāpabeidz līdz 2022. gada decembrim. Šobrīd jau izstrādāta ēkas ārējās arhitektūras vīzija un telpu plānojums, kurš tika prezentēts pašvaldību un sociālo pakalpojumu sniedzēju pārstāvjiem.

Otrās kārtas finansējuma saņēmēji būs pašvaldības, kuras, izmantojot pirmajā kārtā izstrādāto tipveida būvprojektu, varēs veidot jaunas ģimeniskai videi pietuvinātas aprūpes pakalpojumu sniegšanas vietas pensijas vecuma personām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI