DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Apstiprina “Pfizer/BioNTech” pielāgoto vakcīnu pret omikrona variantiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zāļu valsts aģentūra informē, ka Eiropas Komisija ir apstiprinājusi lietošanai Eiropas Savienībā pielāgoto Covid-19 vakcīnu, kas paredzēta aizsardzībai gan pret omikrona apakšpaveidiem BA.4 un BA.5, gan pret oriģinālo SARS-CoV-2 vīrusa celmu.

Šādu lēmumu Eiropas Komisija pieņēma, balstoties uz Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) sniegto rekomendāciju par šīs vakcīnas reģistrāciju, un tas vēl vairāk paplašinās pieejamo Covid-19 vakcīnu klāstu šajā auksto laikapstākļu sezonā, kad ir paredzams jauns inficēšanās gadījumu skaita pieaugums.

Vakcīna “Comirnaty Original/Omicron BA.4-5” ir lietojama personām no 12 gadu vecuma, kuras saņēmušas vismaz primāro vakcināciju pret Covid-19. Šī vakcīna ir mRNS Covid-19 vakcīnas “Comirnaty” (Pfizer/BioNTech) izmainīta versija.

Vakcīnas tiek pielāgotas, lai nodrošinātu labāku atbilstību cirkulējošiem SARS-CoV-2 paveidiem, un sagaidāms, ka tās sniegs plašāku aizsardzību pret dažādiem vīrusa paveidiem. Par šīm pielāgotajām vakcīnām pieejamo datu ātra izvērtēšana ļaus tās savlaicīgi pielietot rudens vakcinācijas kampaņās.

vēstīts, Eiropas Komisija šī gada 1. septembrī jau apstiprināja divas pielāgotās Covid-19 vakcīnas “Comirnaty” (Pfizer/BioNTech) un “Spikevax” (Moderna), balstoties uz EZA sniegtu rekomendāciju par šo vakcīnu reģistrēšanu. Šīs vakcīnas ir pieejamas Latvijā, un iedzīvotāji tās var saņemt ģimenes ārstu praksēs un vakcinācijas kabinetos.

Saskaņā ar ražotāja sniegto informāciju Nacionālajam veselības dienestam ražotājs ir plānojis omikrona apakšpaveidiem BA.4 un BA.5 pielāgotās Covid-19 vakcīnas Latvijā piegādāt oktobra sākumā.

EZA zinātniskās komitejās strādā arī Latvijas Zāļu valsts aģentūras speciālisti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI