DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Trešo gadu pēc kārtas RTU Talantu programmā studijas uzsāk izcilākie Latvijas jaunieši

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Vitālijs Vinogradovs

Lai piesaistītu inženierzinātņu studijām spožus talantus un motivētu viņus nākotnē darboties zinātnē, kļūt par izciliem inženieriem, novatoriem un vadītājiem, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jau trešo gadu īsteno Talantu programmu. 2022/.2023. akadēmiskajā gadā studijas Talantu programmā sāks ap 50 īpaši talantīgu jauniešu no visas Latvijas, kuriem būs iespēja studēt pēc individuāla plāna, lai studiju gadus izmantotu pēc iespējas efektīvāk, un pilnveidot prasmes, kas vitāli nepieciešamas darba tirgū.

«Šodien, zināšanu ekonomikas laikmetā, cilvēces svarīgākais aktīvs un bagātība ir zināšanas,» atklājot Talantu programmas trešo sezonu, norāda RTU Talantu programmas patrons, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks un RTU absolvents Valdis Dombrovskis. Viņš pauž gandarījumu, ka Talantu programma ir populāra studētgribošo vidū un stabili attīstās, un ka puse no RTU Inženierzinātņu vidusskolas absolventiem izvēlas mācības turpināt Latvijā, RTU.

«Ar to var teikt, ka STEM izglītībai Latvijā beidzot tiek likts stabils un sistēmisks pamats. Ar pašreiz RTU izstrādes procesā esošo STEAM stratēģiju eksakto zinātņu izglītība Latvijā piemērojas pasaules tendencēm, papildinoties ar «A», jeb Arts komponenti. Tas ir tikai loģiski, jo talants pēc definīcijas iekļauj sevī radošumu. Radošums un spēja domāt ārpus rāmjiem ir inovāciju pamatu pamats. Savukārt tieši inovācijas ir produktivitātes un arī mūsdienu zinātnes un tehnoloģiju galvenais dzinējspēks. Inovācijas jeb spēja zināšanas pārvērst konkrētā tirgū pieprasītā produktā ir valsts ekonomikas konkurētspējas stūrakmens,» norāda V. Dombrovskis.

«Talantīgi jaunieši ir Latvijas lielākā bagātība,» pauž RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis. RTU atbalsta talantīgos jauniešus dažādos veidos, piemēram, 2015. gadā tika nodibināta RTU Inženierzinātņu vidusskola, lai dotu iespēju īpaši talantīgiem jauniešiem no visas Latvijas sagatavoties inženierzinātņu studijām, bet pirms trim gadiem – Talantu programma. «Šī programma ir iespēja visu Latvijas skolu audzēkņiem iestāties RTU un studēt pēc īpašas programmas, kura mērķtiecīgi tiek veidota, nodrošinot studentiem iemaņas un zināšanas, kas nepieciešamas darba tirgū. RTU izveidota arī plaša inovāciju ekosistēma, lai absolventi nākotnē varētu kļūt ne vien par kvalificētiem darba ņēmējiem, bet arī darba devējiem,» saka L. Ribickis.

RTU Talantu programma piedāvā iespēju studentiem pilnveidot savu personību un emocionālo inteliģenci, apgūt līderības, projektu, inovāciju vadības un citas prasmes, iesaistīties nozīmīgos projektos, ar mentoru atbalstu sagatavoties darba tirgum. Tā kā programmas dalībniekiem ir plašākas un specifiskākas zināšanas eksaktajos priekšmetos nekā daļai vienaudžu, viņiem tiek piedāvāta iespēja studēt pēc individuāla plāna. Šogad RTU Talantu programmā uzņemtie studenti pievienojas jau vairāk nekā 90 talantīgiem jauniešiem, kuri studijas uzsākuši iepriekšējos gados.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI