DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Paraksta sadarbības memorandu starp VID un Ukrainas Ekonomiskās drošības biroju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pirmdien, 2022. gada 23.maijā, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā parakstīja memorandu par stratēģisko partnerību un sadarbību starp Latvijas VID un Ukrainas Ekonomiskās drošības biroju. No Ukrainas puses memorandu parakstīja šīs valsts Ekonomiskās drošības biroja direktors Vadims Meļņiks, kurš speciāli šim nolūkam bija ieradies Lietuvā.

Parakstītā dokumenta mērķis ir nodrošināt abu valstu ekonomisko interešu aizsardzību un cīnīties pret starptautiskiem noziegumiem, veidot efektīvu sadarbību informācijas apmaiņas juridiskās un administratīvās palīdzības, institucionālās attīstības, zinātniskās un praktiskās sadarbības, kā arī personālresursu attīstības jomās. Dokumentā uzsvērta abu pušu loma, īstenojot pasākumus cīņā pret ekonomiskajiem noziegumiem nodokļu un muitas jomās, finanšu krāpniecības un nelikumīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizācijas novēršanai. Tāpat tiek pausta gatavība stiprināt sadarbību starp abu valstu dienestiem, lai nodrošinātu Latvijas un Ukrainas ekonomisko interešu aizstāvību. Abpusējas sadarbības attīstības ietvaros saistībā ar cīņu pret ekonomiskajiem noziegumiem abas puses apmainīsies ar informāciju atbilstoši spēkā esošajiem starptautiskajiem nolīgumiem un noslēgtajiem divpusējiem nolīgumiem.

VID ģenerāldirektore I.Jaunzeme uzsvēra starpvalstu sadarbības nozīmīgumu, norādot, ka ekonomiskajai noziedzībai ir starptautiski mērogi, un jau sen vairs nav iespējams efektīvi pret to cīnīties tikai vienas valsts ietvaros. “Ir tikai likumsakarīgi, ka šobrīd mēs vienojamies par sadarbību ar cīņu pret ekonomiskajiem noziegumiem ar Ukrainu, ņemot vērā, ka pēdējo mēnešu laikā jau iepriekš ierastajām noziedzīgajām darbībām ir pievienojušies mēģinājumi pārkāpt starptautiskās sankcijas, kas vērstas pret Krieviju saistībā ar šīs valsts militāro iebrukumu Ukrainā, kā arī Baltkrieviju,” tā I. Jaunzeme.

Latvijai un Ukrainai ir nolūks attīstīt iestāžu sadarbību, lai palielinātu to personālresursu izmantošanas iespējas. Iepriekšminēto nolūku īstenošanai tiks iesaistīti Dalībnieku valstu iestāžu mācību centri un augstskolas, kā arī starptautiskās tehniskās palīdzības instrumenti. Tāpat ir nolūks piedalīties kopīgās izmeklēšanās vai īpašās operācijās, kuru mērķis ir aizsargāt ikvienas valsts ekonomiskās intereses saskaņā ar starptautiskajiem un valstu tiesību aktu noteikumiem.

Kopš šī gada marta sākuma VID Muitas pārvalde ir konstatējusi vairākus nekā 300 gadījumus, kas saistīti ar sankciju pārkāpumiem. Pārkāpumi ir saistīti gan ar aizliegto preču pārvietošanu, gan personām noteikto sankciju neievērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI