DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Latvijas “Dižprojekts 2021” balvu saņem Ķekavas novadā realizēts SIA “BeATUS” projekts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lauku partnerību balvai “Dižprojekts” šogad tika izvirzīti 24 ilgtspējīgi, radoši un praktiski projekti no visas Latvijas. Tie ir vietējo rīcības grupu dižošanās stāsti, kuri iedvesmo vietējos iedzīvotājus reģionos rīkoties un īstenot vietējai teritorijai nozīmīgus risinājumus. Latvijas Lauku forums (LLF) konkursu rīko nu jau vienpadsmito reizi ar mērķi lepoties un rādīt piemēru uzņēmējiem, pašvaldībām un iniciatīvu grupām. Šogad laureātu vidū ir projekti no Ķekavas, Madonas un Saldus novadiem.

Galveno titulu LEADER “Dižprojekts 2021”, kā arī lielāko atbalstu sabiedrības vidū ar lielu sociālo mediju balsotāju skaitu, saņēma  projekts “Pamatlīdzekļu iegāde SIA BeATUS darbības uzsākšanai”, kuru balvai izvirzīja biedrība “Partnerība Daugavkrasts”. Projekta rezultātā tika izveidots jauns pakalpojums – silto dabas materiālu attīstošās nodarbības “Laimes bļodā”. Nodarbības siltajos graudos tiek piedāvātas jebkuram bērnam un jaunietim vecumā no 1,5-16 gadiem, lai samazinātu ilgstošu stresu, uzlabotu veselību, savstarpējās attiecības, un spēju mācīties, kā arī tiek nodrošinātas konsultācijas ģimenēm. Vecāku anketu rezultāti liecina, ka pēc nodarbībām uzlabojas bērnu miegs, valoda, spēja adaptēties un atpazīt savas emocijas, mazinās agresija un muskuļu sasprindzinājums.

Nodibinājums “Madonas novada fonds” lepojas ar konkursa “Dižprojekts 2021” otrās vietas ieguvēju: nodibinājuma “Broņislavas Martuževas fonds RAKSTĪTĀJA”, kas īstenoja projektu “Broņislavas Martuževas dzejas klēts un Broņislavas Martuževas dzejas klēts teritorijas sakārtošana un pakalpojumu uzlabošana” Madonas novadā. Pateicoties Veinbergu ģimenes neatlaidīgajam darba sparam, no necila un brūkošā stāvoklī esoša vēstures pieminekļa ir atdzimušas jaunas un skaistas vējdzirnavas un to apkārtne. Pasiekstes vējdzirnavas ir atguvušas savu agrāko spozmi - ar lielu uzmanību saglabāta un atjaunota katra vēsturisko dzirnavu detaļa, kas iedod šim atjaunotajam objektam īpašu vērtību.

Konkursa “Dižprojekts 2021” trešo vietu ieguva SIA “Zilzobis” un Saldus novada pašvaldības kopprojekts “Zobārstniecības izveide Saldū” ko izvirzīja biedrība “Saldus rajona attīstības biedrība”. Projekta gaitā tika izveidota zobārstniecības kabinets Saldus novada Druvas pagastā, ko kopīgiem spēkiem īstenoja SIA “Zilzobis”, iegādājoties pamatlīdzekļus zobārstniecības izveidei, savukārt Saldus novada pašvaldība  īstenoja zobārstniecības telpu atjaunošanas būvdarbus. Šis ir bijis pirmais kopprojekts Saldus vietējās rīcības grupas teritorijā, kura unikalitāte ir īstenota gan būvdarbos, gan iegādātajos pamatlīdzekļos, gan pakalpojuma nodrošināšanas procesā. Izveidota īpaša ventilācijas sistēma, kas atgūst telpas siltumu,  tehnoloģiskās iekārtas novietotas skaņu necaurlaidīgā pagrīdē. Zobārste Daina Rūtena pēdējos 5 gadus ir strādājusi Somijā, tagad atgriezusies uz dzīvi dzimtenē un strādā Saldus novadā, Druvā.

Laureāti tika noteikti, ņemot vērā iedzīvotāju balsojumu LLF sociālajos medijos, vietējo rīcības grupu vērtējumu un ekspertu viedokli. Ar visiem pozitīvajiem piemēriem, konkursam nominēto projektu aprakstiem un fotogrāfijām, var iepazīties LLF mājas lapā: https://laukuforums.lv/lv/archives/13170

Ik gadu ar Eiropas Savienības fondu (ELFLA un EJZF*) līdzfinansējumu un LEADER jeb sabiedrības virzītas vietējās attīstības pieeju visā Latvijas lauku teritorijā tiek uzsākti un īstenoti vairāki simti daudzveidīgu iniciatīvu. Katra vietējā rīcības grupa (VRG) savā darbības teritorijām ir identificējusi vajadzības, uz kurām balstoties ir izstrādāta vietējās attīstības stratēģija. Atbalstoši tām ir noteikti kritēriji projektu atlasei. Visu aktivitāšu mērķis ir spēcināt vietējo kopienu un teritorijas attīstību: sekmēt ekonomisko attīstību, radot jaunas darba vietas un veicinot apkaimē ražotu produktu apmaiņu, atbalstīt pilsoniskās sabiedrības aktivitātes un kultūras norises, sakārtot ļaužu brīvā laika pulcēšanās vietas, iedrošinot uzņēmēju, iedzīvotāju un pašvaldību sadarbību pie vienotas nākotnes vīzijas īstenošanas.

* ELFLA – Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai

  EJZF - Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI