DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūrpolitika

Nodibināta Eiropas Mazākumtautību mediju asociācija

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Mazākumtautību mediju asociācija (EMMA) asociācijas vadītājs Andžejs Pjateckis

Publicitātes foto

Lai veicinātu vienlīdzīgas mazākumtautību valodās rakstošu un raidošu plašsaziņas līdzekļu iespējas darboties Latvijā un Eiropas Savienībā, ir nodibināta Eiropas Mazākumtautību mediju asociācija (EMMA), informē asociācijas vadītājs Andžejs Pjateckis.

“Mēs vēlamies dzīvot sabiedrībā, kurā ir veiksmīgi integrētas mazākumtautības, taču realitātē atbalsts integrācijai ir atstāts novārtā. Tā vienkārši nav. Mediju vidē šī plaisa ir redzama ļoti labi. Mazākumtautību medijiem nav pieejams, piemēram, regulārs valsts finanšu atbalsts, kādu saņem latviešu valodā rakstošie plašsaziņas līdzekļi,” asociācijas izveidošanas iemeslus skaidro Pjateckis.

Integrācijas atbalsta trūkums negatīvi ietekmē gan visu sabiedrību, gan arī mediju biznesu mazākumtautību valodās, norāda EMMA vadītājs. Proti, vietējiem krievu valodā raidošiem un rakstošiem medijiem ir ļoti grūti cīnīties par auditorijas uzmanību ar Krievijas plašsaziņas līdzekļiem, tādējādi netiek mazināta informatīvās telpas sašķeltība. Ja tam pievieno atšķirīgo valsts atbalstu, kļūst saprotams, kādēļ lielākā daļa mazākumtautību mediju ir salīdzinoši vāji. Tiem vienkārši trūkst līdzekļu attīstībai.

Lai mainītu izveidojušos situāciju, EMMA ir apņēmusies darīt visu iespējamo, lai mazākumtautību medijiem nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas strādāt Latvijā un Eiropas Savienībā.

Un asociācijas pirmais darbs būs diskusijas veicināšana ar Kultūras ministriju, politiskajām partijām un visu sabiedrību par nepieciešamību nodrošināt vienlīdzīgus attīstības nosacījumus visiem medijiem, neatkarīgi no to darba valodas.

Pjateckis ir pārliecināts, ka ikviens Latvijas iedzīvotājs ir pelnījis saņemt kvalitatīvu, uzticamu vietējo informāciju sev saprotamā valodā. Augstākminēto iemeslu dēļ asociācija plāno arī pievērst īpašu uzmanību profesionālo ētikas un morāles normu ievērošanai biedru darbā, kā pamatu izmantojot Latvijas Žurnālistu savienības ētikas kodeksu, un veicināt dialogu starp informācijas patērētājiem un politiski un ekonomiski nozīmīgām personām.

Otrs, ļoti svarīgs asociācijas darba virziens būs dažādās Eiropas Savienības valstīs strādājošu mazākumtautību mediju pulcēšana vienā organizācijā. Ar līdzīgām problēmām saskaras mazākumtautību mediji ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas valstīs, tostarp Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Vācijā. Tādēļ Pjateckis uzskata, ka par mazākumtautību mediju nozīmīgumu, vienlīdzīgu konkurenci dažādās valodās strādājošu mediju vidū būtu vērts runāt Eiropas līmenī.

Elektronisko mazākumtautību mediju asociācijas (EMMA) dibinātāji ir SIA “Global Entertaiment”, kas producē Latvijas ziņas un uztur portālu www.lz.lv, un SIA “MediaStrims”, kas darbojas Daugavpilī. EMMA valdes priekšsēdētājs ir Andžejs Pjateckis, valdē darbojas arī Jeļena Pankeviča.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI