DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Pērn saņemti gandrīz 500 ziņojumi par bērnu tiesību pārkāpumiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā gadā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta (BTAD) inspektori saņēmuši un izskatījuši 474 iesniegumus un sūdzības par dažādiem iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem. Lielākā daļa ziņojumu attiecināma uz emocionālās vai fiziskās vardarbības epizodēm no iestāžu, kur uzturas bērni, darbinieku puses.

Saņemtajos ziņojumos un sūdzībās sniegta informācija arī par nepedagoģisku metožu pielietošanu darbā ar bērniem, nepietiekamu sadarbību ar vecākiem, vienaudžu savstarpējo fizisko un emocionālo vardarbību, draudiem bērna drošībai vai emocionālo vardarbību ģimenē utt.

“Dažādas vardarbības izpausmes pret bērniem daļā sabiedrības joprojām tiek uzskatītas par pieņemamām audzināšanas metodēm, un diemžēl šeit nepalīdz arī paaudžu maiņa – šī apšaubāmā tradīcija iesakņojas arī daļā jaunās paaudzes. Un šeit noteikti vairs nevar attaisnoties ar nezināšanu – informācijas par dažādām nevardarbīgām bērnu audzināšanas metodēm ir ļoti daudz, tā tikai jāizmanto. Lai situācija uzlabotos, noteikti ir nepieciešama arvien aktīvāka sabiedrības un speciālistu, kas nonāk kontaktā ar bērniem, iesaiste – mēs diemžēl nepiedodami bieži pārliecināmies, ka aizdomas par riskiem un tām sekojoša rīcība mēdz būt novēlota”, uzsver inspekcijas BTAD direktore Evija Rācene.

2021. gadā BTAD uzsācis 91 administratīvā pārkāpuma lietu par fizisku un/ vai emocionālu vardarbību pret bērnu no iestāžu darbinieku puses, no tām 41 pirmsskolas izglītības iestādē, 41 - izglītības iestādēs (no tām 13 - sociālās korekcijas izglītības iestādē, viena - internātskolā, viena - nodibinājumā, viena - bāriņtiesā, divas - ārpusģimenes aprūpes iestādēs, trīs - sporta nometnēs utt.

Attālināti sniegtas 805 konsultācijas fiziskām un juridiskām personām un, pieprasot informāciju attālināti, bērnu aprūpes iestādēs pārbadītas 329 personu lietas.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesības aizsardzības departamenta paveiktais

 01.01.2021. – 31.12.2021.

Dokumentu aprite.

Saņemti 474 iesniegumi/sūdzības, uz kuru pamata veiktas 166 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes (21 ārpusģimenes aprūpes iestādē, 145 citās iestādēs, t.sk., izglītības iestādēs, pirmsskolas izglītības iestādēs, sporta skolās, nometnēs).

Iesniegumos/sūdzībās visbiežāk minētās tēmas:

 emocionāla un fiziska vardarbība no iestāžu darbinieku puses;

  • nepedagoģisku metožu pielietošana darbā ar bērniem;
  • iestāžu darbinieku nepietiekama sadarbība ar vecākiem;
  • vienaudžu savstarpējā fiziskā un emocionālā vardarbība;
  • apdraudēta bērna drošība ģimenē;
  • bērna tiesības uz labvēlīgiem dzīves apstākļiem;
  • emocionāla vardarbība ģimenē.

1215 citi saņemtie dokumenti.

Nosūtīti 2365 dokumenti.                                                               

  • Attālināti sniegtas 805 konsultācijas fiziskām un juridiskām personām.

Pamatojoties uz saņemtajiem iesniegumiem/sūdzībām uzsākta 91 administratīvā pārkāpuma lieta par fizisku un/vai emocionālu vardarbību pret bērnu no iestāžu darbinieku puses, no tām 41 pirmsskolas izglītības iestādē, 41 izglītības iestādēs (no tām 13 sociālās korekcijas izglītības iestādē, viena internātskolā, viena nodibinājumā, viena bāriņtiesā, divas ārpusģimenes aprūpes iestādēs, trīs sporta nometnēs, viena sporta skolā, viena neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā.

10 administratīvā pārkāpuma lietās notiek apstākļu noskaidrošana.

35 administratīvā pārkāpuma lietas izbeigtas.

19 administratīvā pārkāpuma lietās uzlikts naudas sods.

Septiņās lietās atteikts uzsākt administratīvā pārkāpuma lietu.

18 administratīvā pārkāpuma lietās izteikts brīdinājums.

Divas administratīvā pārkāpuma lietas pārsūtītas izskatīšanai pašvaldību Administratīvajai komisijai.

Bērnu personisko un mantisko interešu ievērošanas pārbaudes un bērnu tiesību pārbaudes bērnu aprūpes iestādēs.

Pieprasot informāciju rakstveidā, bērnu aprūpes iestādēs pārbaudītas 329 personu lietas.

2021.gadā galvenās bērnu tiesību ievērošanas pārbaudes tēmas bērnu aprūpes iestādēs bija:

  1. emocionālā un fiziskā vardarbība, kāds izglītojošais un preventīvais darbs iestādē tiek veikts audzēkņu iespējamo savstarpējo konfliktsituāciju un iespējamās vardarbības mazināšanai, kādas disciplinēšanas metodes tiek pielietotas;
  2. kādā veidā Iestāde nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras izmaksātā vienreizējā 500 eiro pabalsta izlietošanu katra audzēkņa vajadzībām.

Bērnu tiesību aizsardzības departamenta pārstāvji piedalījušies 175 sanāksmēs un tikšanās, no tām gan starpinstitucionālajās sanāksmēs kopīgi ar citām institūcijām (Bāriņtiesas, policijas, krīzes centra, Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra u.c. pārstāvjiem), risinot jautājumus un plānojot iespējamos sadarbības variantus, lai novērstu riskus saistībā ar iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, Labklājības ministrijā, Izglītības ministrijā, Tieslietu ministrijā, Saeimas komisijās, tai skaitā semināros, lekcijās, konferencēs un intervijās masu saziņas līdzekļos.

Bērnu tiesību aizsardzības departaments organizējis 23 starpinstitucionālās tikšanās sadarbībā ar izglītības iestādēm, sociālajiem dienestiem, bāriņtiesām, pašvaldības policiju, nevalstiskām organizācijām, lai sekmētu bērnu tiesību uzraudzības darbību bērnu interesēs.

Lai sniegtu metodoloģisku palīdzību pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem, rīkotas trīs tiešsaistes sesijas “Pirmskolu izaicinājumi darbā ar bērniem” par tēmām:

  1. iekšējo resursu atjaunošana darbā ar bērniem, stress, profesionālā “izdegšana” - atpazīšana un profilakse;
  2. sadarbība ar vecākiem, konfliktu risināšana (ar kolēģiem, vecākiem), problēmu pamanīšana;
  3. pozitīvā pieredze, sadarbības instrumenti un metodes.

Lai sniegtu palīdzību ārpusģimenes aprūpes iestāžu darbiniekiem, tika rīkotas trīs tiešsaistes sesijas par tēmām:

  1. stresa mazināšana krīzes apstākļos;
  2. bērna pašregulācijas spēju attīstīšana – priekšnoteikumi un praktiskas idejas;
  3. pašaprūpes un apzinātības nozīme un prakse.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI