DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs: Latvija ir ieinteresēta ASV investīciju piesaistē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. novembrī Rīgā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar ASV valsts sekretāru Antoniju Blinkenu, kuras laikā tika pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības, Trīs jūru iniciatīva, ekonomiskā sadarbība, enerģētikas politika, transatlantiskās attiecības, kā arī aktuālie starptautisko attiecību un drošības politikas jautājumi.

E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka nākamgad tiks atzīmēta Latvijas un ASV diplomātisko attiecību simtgade. Tāpat Latvija rīkos septīto Trīs jūru iniciatīvas samitu un biznesa forumu, kas notiks 2022. gada jūnijā. ASV augstākā līmeņa dalība Trīs jūru iniciatīvas samitā un biznesa forumā ir izšķiroša to veiksmīgai norisei. “Biznesa foruma mērķis ir piesaistīt investīcijas enerģētikas, transporta un digitālajam sektoram. Tādēļ ceram sagaidīt ASV uzņēmēju un investoru aktīvu interesi. Trīs jūru investīciju fonds ir laba platforma, lai mobilizētu resursus līdzīgi domājošu demokrātiju kopienā, sniedzot alternatīvu autoritatīvu režīmu piedāvātām sadarbības platformām. Latvija ir ieinteresēta ASV investīcijās,” sacīja ārlietu ministrs.

Atzīmējot ekonomisko sadarbību, E. Rinkēvičs īpaši akcentēja Latvijas informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju industriju, kas ir gatava un var sniegt savu praktisko pienesumu dažādu tehnoloģiju piegādes diversifikācijai, tieši tīkla ekipējumā un nākotnes tehnoloģijās, piemēram 5G. “Šī Covid-19 krīze aktualizēja vajadzību pēc uzticamām tehnoloģijām, kas ražotas pēc iespējas tuvāk sabiedroto valstīm. Latvijas uzņēmēji un zinātnieki ir formulējuši Latvijas nišu šajā jomā: pusvadītāju mikroshēmu un 5G moduļu izstrādi un ražošanu Latvijā. Mēs ne tikai esam NATO dalībvalsts, bet mums ir arī laba zināšanu bāze un labvēlīga investīciju vide, tostarp inovācijām labvēlīga ekosistēma, prasmīgs darbaspēks, kā arī elastīgs valsts un pašvaldību atbalsts,” uzsvēra ministrs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz sasniegto Latvijas finanšu sektorā, īpaši izceļot efektīvo cīņu pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu Eiropā: “Pēdējos gados Latvijas finanšu sektorā ir notikušas būtiskas pārmaiņas, piemēram, mainot biznesa profilus, tādējādi atsakoties no nepārvaldāmiem riskiem ārvalstu klientu apkalpošanā,” atzīmēja E. Rinkēvičs.

“Latvija ir vienmēr atbalstījusi spēcīgas transatlantiskās saites. Šī brīža ģeopolitiskajā situācijā transatlantiskā sadarbība ir izšķiroša. Drošība un aizsardzība ir šo attiecību mugurkauls. Mūsuprāt, demokrātiskajām valstīm ir spēcīgāk jāvēršas pret autoritāru režīmu rīcību digitālajā jomā. Līdzīgi domājošajām valstīm jābūt vadībā ar saskaņotu un demokrātijā un cilvēktiesībās balstītu digitālās pārvaldības dienaskārtību. Vienlaikus būtu jāizdara spiediens uz tehnoloģiju kompānijām, kas ir pārāk viegli piekāpušās autoritāro režīmu cenzūras pieprasījumiem,” pauda E. Rinkēvičs.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī drošības politikas jautājumi. Latvijas ārlietu ministrs pauda pārliecību, ka ASV rīcība, sniedzot informāciju par Krievijas militārajām aktivitātēm Ukrainas pierobežā un cenšoties nodot skaidrus vēstījumus Krievijai, ir izšķiroši svarīga. E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka Krievija vismaz vidējā termiņā rada lielākos politiskos un drošības izaicinājumus, jo īpaši kaimiņvalstu reģionā. Savukārt, lai efektīvi reaģētu uz Ķīnas izraisītiem izaicinājumiem, būtiska ir cieša koordinācija ar līdzīgi domājošiem partneriem, īpaši ASV pusi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI