DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks apsveic Kanādas aizsardzības ministri ar stāšanos amatā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 26. novembrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Kanādas jaunā nacionālās aizsardzības ministre Anita Ananda (Anita Anand) telefonsarunā pārrunāja abu valstu sadarbību aizsardzības jomā.

“Tikšanās laikā apsveicu A. Anandu ar viņas neseno stāšanos aizsardzības ministres amatā un pateicos par Kanādas būtisko ieguldījumu Baltijas drošības stiprināšanā. Kanādas vadītās daudznacionālās kaujas grupas  klātbūtne Latvijā veicina NATO īstenoto atturēšanu un stiprina alianses aizsardzību, kas ir īpaši nozīmīgi, sakaroties ar pašreizējiem reģionālās drošības izaicinājumiem,” pauda aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Sarunas laikā abu valstu aizsardzības ministri arī apsprieda Latvijas un Kanādas sadarbību, reaģējot uz izaicinājumiem, kas saistīti ar Baltkrievijas īstenoto hibrīduzbrukumu un Krievijas bruņoto spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežas.

Tāpat A. Pabriks sarunas laikā apliecināja Latvijas gatavību turpināt sniegt visu nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu Kanādas bruņoto spēku karavīriem, kuri veic dienesta pienākumus Latvijā daudznacionālās kaujas grupas ietvaros.

Jau vēstīts, ka Kanāda vada NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā daudznacionālo kaujas grupu,  ko veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir demonstrēt NATO solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017. gada 19. jūnijā Ādažu bāzē.

Kanādai ir izveidojušās ciešas attiecības ar Latviju. Kanāda kļuva par pirmo Lielā septiņnieka valsti, kas atzina Latvijas neatkarības atgūšanas faktu 1991. gadā. Kanāda bija arī starp pirmajām NATO valstīm, kas ratificēja Latvijas iestāšanās līgumu 2004. gadā.

A. Ananda stājās Kanādas nacionālās aizsardzības ministres amatā š.g. 27. oktobrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI