DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Atrodi savu bankomātu!

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Banka sadarbībā ar kartogrāfijas un ģeotelpiskās inteliģences risinājumu uzņēmumu SIA "Jāņa sēta" ir izveidojusi un tīmekļa vietnē bank.lv uzturēs karšu risinājumu, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs varētu ērti atrast informāciju par visiem Latvijas teritorijā uzstādītajiem bankomātiem, tostarp atrast sev vistuvāko bankomātu, kurā var izņemt skaidro naudu.

Bankomātu karte atrodama – https://www.bank.lv/pakalpojumi/bankomatu-karte.

Skaidrā nauda – eiro banknotes un monētas – ir vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis eiro zonā, arī Latvijā. Galvenais skaidrās naudas piekļuves avots Latvijas iedzīvotājiem ir bankomāti. Ņemot vērā minēto, Latvijas Banka, Finanšu nozares asociācija, "Swedbank" AS, AS "SEB banka", Luminor Bank AS Latvijas filiāle un AS "Citadele banka" ir noslēgušas sadarbības memorandu ar mērķi nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā.

Minētais karšu risinājums izveidots, lai sasniegtu memorandā noteikto mērķi, proti, nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās skaidrās naudas pieejamības un sasniedzamības prasības. Memoranda parakstītāji vienojās par šādu rīcību, lai nodrošinātu skaidrās naudas pieejamību visā Latvijas teritorijā:

  • saglabāt esošo bankomātu tīklu, nesamazinot bankomātu skaitu vairāk kā par 5% līdz 2023. gada 1. janvārim;
  • veidojot bankomātu tīklu, kopumā ievērot ne vairāk kā 20 kilometru attālumu taisnā līnijā līdz tuvākajam bankomātam no jebkuras vietas Latvijā 99% Latvijas iedzīvotāju;
  • noteikt atbilstošu bankomātu faktiskās pieejamības laiku patērētāju interesēs (katru dienu vismaz 12 stundu).

Latvijā ir aptuveni 900 bankomāti. Vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju tuvākais bankomāts ir mazāk nekā 5 kilometru attālumā. Ar izveidoto karšu risinājumu un interaktīviem instrumentiem ikviens interesents varēs novērtēt bankomātu tīkla pārklājumu 5, 10, 15, 20, 25 kilometru rādiusā, sekot līdzi ilgākā laika posmā, vai tiek pildīta apņemšanās saglabāt skaidrās naudas pieejamību visā Latvijas teritorijā.

Kredītiestādes ir apņēmušās ziņot Latvijas Bankai par izmaiņām savā bankomātu tīklā, un tās operatīvi tiks atspoguļotas šajā karšu rīkā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI