DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
2
2

Pārbaudē secina, ka tiesu izpildītājs A. Šusts kompensācijas piedziņas lietā pret AS “Olainfarm” visus pienākumus veicis godprātīgi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gan Tieslietu ministrijas, gan Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes (LZTIP) pārbaudē secināts, ka izskanējušie pārmetumi par iespējamiem pārkāpumiem kompensācijas piedziņas lietā pret AS “Olainfarm” nav pamatoti un tiesu izpildītājs Ainārs Šusts ir rīkojies godprātīgi, atbilstoši amata pienākumu prasībām. Līdz ar to nav konstatēts pamats disciplinārlietas ierosināšanai pret A. Šustu.

Pārbaude tika uzsākta 8. septembrī, pamatojoties uz AS “Olainfarm” sūdzību par zvērināta tiesu izpildītāja A. Šusta rīcību saistībā ar kompensācijas piedziņu no uzņēmuma. Pārbaudē tika izvērtēta gan normatīvo aktu, gan amatpersonas ētikas normu pārkāpumu iespējamība.

AS “Olainfarm” sūdzībā norādīja, ka tiesu izpildītāja A. Šusta lietvedībā atrodas izpildu lietas par piedziņu no AS “Olainfarm” par labu divām privātpersonām. Gan medijos izskanējušās ziņas, gan sūdzībā ietvertā informācija varēja radīt iespaidu, ka tiesu izpildītājs varētu būt rīkojies neobjektīvi. Tika minēts, ka piedzinēji, vēršoties pret savu bijušo darbavietu, lietu iesnieguši konkrētā tiesu izpildītāja lietvedībā, lai nekavējoties, bez citu apstākļu izvērtēšanas, panāktu piespiedu izpildi pret AS “Olainfarm”.

Tomēr pretēji publiski izskanējušajiem apgalvojumiem, izpildu dokumenti par kompensācijas piedziņu un pieteikumi par lietvedības uzsākšanu iesniegti dažādos laikos, tādēļ arī rīkojumi kredītiestādei doti dažādās dienās. Lai sasniegtu piespiedu izpildes galveno uzdevumu – panākt ātru un kvalitatīvu nolēmuma izpildi, un ņemot vērā konkrētās lietas apstākļus, tika apķīlāti parādnieka naudas līdzekļi piedzenamās naudas summas apmērā vienā no kredītiestādēm. Tādas pašas piespiedu izpildes darbības tiktu veiktas arī citu parādnieku izpildu lietās, kuri labprātīgi nav veikuši savu saistību izpildi.

LZTIP ir Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāju pārstāvības un uzraudzības institūcija, kā arī Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģijas pārvaldes un izpildu institūcija. LZTIP ir tiesīga izvērtēt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju kolēģijas statūtu, profesionālās ētikas normu pārkāpšanu, LZTIP apstiprinātās metodikas neievērošanu, kā arī citu ar zvērinātu tiesu izpildītāju darbību saistītu iekšējo normatīvo aktu pārkāpumu. Tāpat LZTIP ir tiesīga ierosināt tieslietu ministram, ka zvērināts tiesu izpildītājs atstādināms no amata.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes pienākums ir rūpēties par nozares pārstāvju profesionalitāti un publiski pārstāvēt viņu viedokli.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI