DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Paziņoti 2021. gada eiropas dizaina balvu finālisti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada septembrī tika paziņoti Eiropas Dizaina balvu finālisti kategorijās Nozare un Mazie un jaunie uzņēmumi, kā arī balvas Par mūža ieguldījumu ieguvējs.

Eiropas Dizaina balvas finālisti pārstāv 7 valstis (Vācija, Itālija, Nīderlande, Polija, Spānijas, Zviedrija un Amerikas Savienotās Valstis). Tie reprezentē gan ievērojamus zīmolus, kā Philips, John Deere, ASSA ABLOY un Actiu, gan jaunpienācējus - StethoMe, MiniFinder, Relio² un Knister. Minētie zīmoli darbojas dažādās nozarēs, kā piemēram, veselības aprūpe, progresīvas tehnoloģijas, automatizācija un bezvadu piekļuves kontrole, mēbeļu ražošana, profesionālais apgaismojums, ārpus telpām izmantojamās iekārtas, drošība un lietu internets (IoT), tādējādi ieviešot jaunus standartus dizaina nozarē.

EUIPO izpilddirektors Christian Archambeau:

“Eiropas Dizaina balvas dod mums iespēju apzināties inovatīvo dizaina risinājumu ietekmi ne tikai uz ekonomiku un praktiskām lietām, bet arī uz kultūru. Līdzās ar astoņiem izciliem finālistiem (kategorijā Nozare un Mazie un jaunie uzņēmumi) mums ir tas gods atzīt André Ricard daudzos sasniegumus ar balvu Par mūža ieguldījumu. Viņa ikoniskie dizaini, no smaržu flakoniem līdz olimpisko spēļu lāpai, ir ienākuši mūsu dzīvē kopš 1960. gadiem. Tas ir piemērs tam, kā dizains veido visas mūsu dzīves jomas un kalpo par iedvesmu jauniem darbiem no paaudzes paaudzē.”

Balvas Par mūža ieguldījumu ieguvējs: André Ricard

André Ricard, šā gada balvas ieguvējs, ir ļoti ietekmīga personība spāņu un Eiropas dizainā un iedvesmas avots dizaineru paaudzēm. Viņa Kopenhāgenas pelnu trauks tiek uzskatīts par 1960. gadu simbolu. Tāpat 1968. gadā radītais smaržu flakons joprojām tiek ražots un pārdots visā pasaulē, turpretim 1972. gadā veidotā Tatu galda lampa izskatās tikpat mūsdienīga, kā agrāk. Viņa majestātiskas piekaramās lampas rotā Karalienes Sofijas Nacionālo muzeju Madridē jau vairākus gadu desmitus. Pēc André Ricard dizaina tika izveidota olimpiskā lāpa, kas 1992. gadā izgaismoja viņa dzimto pilsētu Barselonu un atklāja viņu vēl plašākai auditorijai.

Kategorijā Nozare izvirzītie finālisti:

Zviedrija: Aperio® H100 gudrais durvju rokturis (ar bezvadu pieejas kontroli) (ASSA ABLOY Opening Solutions; dizainers: Mauro Menin)

NĪDERLANDE: Philips IntelliVue X3 portatīvais pacientu monitors (Koninklijke Philips N.V.; dizaineri: Fabian Benedikter un Ceren Bagatar)

SPĀNIJA: Talent galdu sistēma (Actiu Berbegal y Formas S.A.; dizainers: Marcelo Alegre)

ASV: John Deere 8 Series traktori (Deere & Company; dizaineri: Felix Nagelin, Brian Huenink, John W. Krieger, Eric Keen, Sebastian M. Himpel, Thorsten Hagner, Daniel J. Deboer, Martin Clay, Michael D. Kollath, Richard Knowels Jr, Thomas C. Boe, Charles Warren)

Kategorijā Mazie un jaunie uzņēmumi izvirzītie finālisti:

VĀCIJA: Knister Grill (Knister GmbH; dizainere: Carolin Kunert)

ZVIEDRIJA: MiniFinder Nano individuālās drošības signalizācijas ierīce (MiniFinder Sweden AB; dizainers: Dean Maros)

ITĀLIJA: Relio² profesionālā apgaismošanas sistēma (Relio Labs s.r.l.; dizainers: Marco Bozzola)

POLIJA: StethoMe® digitālais stetoskops (StethoMe sp z.o.o.; dizainers: Michał Bonikowski)

Par Eiropas Dizaina balvu

Jau trešo reizi Eiropas Savienības intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO), sadarbojoties ar Nīderlandes Ekonomikas un klimata politikas ministriju un Beniluksa Intelektuālā īpašuma biroju, organizē Eiropas Dizaina balvas konkursu, lai novērtētu rūpnieciskā dizaina produktus un to rādītājus. Pirmā balvu pasniegšanas ceremonija notika 2016. gadā Milānā, Itālijā, bet otrā - 2018. gadā Varšavā, Polijā. 2021. gada 19. oktobrī balvu pasniegšanas ceremonijā tiks paziņoti uzvarētāji. Ceremonija notiks Eindhovenā, Nīderlandē, un visi interesenti to varēs vērot arī tiešsaistē.

Balvas tiek piešķirtas ar reģistrēto Kopienas dizainparaugu (RCD) aizsargātiem dizaina darbiem. RCD pārvalda EUIPO, un tas ir populārs intelektuālā īpašuma (IĪ) tiesību veids, spēkā esošs visās ES dalībvalstīs. Kopš 2003. gada, kad EUIPO uzsāka šo IĪ tiesību administrēšanu, ir saņemti 1,5 miljoni RCD iesniegumi.

Konkursa žūriju vada Päivi Tahkokallio, pazīstams somu dizainers un Eiropas dizaina asociāciju apvienības (BEDA) prezidents. Pārējie 11 žūrijas locekļi ir atzīti līderi savā jomā, ar bagātīgu pieredzi, kas iegūta profesionālās karjeras gaitā, pārstāvot dizaina, uzņēmējdarbības un intelektuālā īpašuma jomu.

Eiropas Savienībā ir bagātas dizaina tradīcijas, un tā ir pasaules līdere rūpnieciskā dizaina jomā. Dizaina ietilpīgas nozares veido 30,7 miljonus tiešo darbavietu, un 16,2% no ES kopējā IKP. Ķīna pašlaik ir lielākā RCD pieteicēja, tai seko Vācija un ASV.

Plašāka informācija par EUIPO pieejama šeit

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI