DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. septembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Valsts prezidents Egils Levits – cikla “Latviešu grāmatai 500” patrons

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 21. septembrī, uzsākot vairāku gadu notikumu ciklu “Latviešu grāmatai 500”, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) pulcējās dažādu valsts kultūras un atmiņas institūciju (piemēram, Kultūras ministrija, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, Latvijas Nacionālās mākslas muzejs, Tukuma muzejs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Universitāte, Latvijas Valsts vēstures arhīvs u.c.),  vadītāji un pārstāvji. Viņus uzrunāja LNB direktors Andris Vilks, iepazīstinot ar cikla programmu un aicinot piedalīties tās kopīgā īstenošanā. Valsts prezidents Egils Levits šajā dienā kopā ar citiem valstu līderiem piedalījās ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, tādēļ sanāksmes dalībniekiem bija atsūtījis rakstisku sveicienu un apliecināja, ka ir apņēmies būt notikumu cikla “Latviešu grāmatai 500” patrons.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzsāktais ceļš uz pirmās grāmatas latviešu valodā piecsimtgadi vienlaikus ir ceļš sevis atpazīšanā un apzināšanā, latviešu tautas pašizpratnē piecu gadu simteņu garumā. Esmu pārliecināts, ka šis ceļš būs aizraujošs, bagāts ar daudzām pārsteidzošām, labi aizmirstām atziņām un no jauna izprastām nozīmīgām kopsakarībām. Es novēlu, lai iecerētās svētku norises caurvij Latvijas garīgo telpu! Es aicinu visas kultūras un atmiņas institūcijas piebiedroties Nacionālās bibliotēkas rosinātajā ceļā uz šo skaisto gadadienu,” raksta Egils Levits, Latvijas Valsts prezidents.

Iespiestā vārda piecsimtgade ir mūsu valodas seno sakņu apzināšanās un vienlaikus tā ļauj izgaismot iespējamos Latvijas attīstības ceļus. Tādēļ iniciējot šo vērienīgo jubileju, mēs vēlamies runāt par latviešu valodā rakstītā vārda izplatību un dzīvotspēju – neatkarīgi no formāta vai ideoloģiskiem, ekonomiskiem un tehnoloģiskiem izaicinājumiem. Mēs vēlamies arī uzsvērt valodu kā tautas pamatvērtību, un grāmatniecības un publikāciju nozīmi šodienas dažādo mediju kontekstā. Grāmata ir bijusi un aizvien ir kultūrtelpas un tautas dzinējspēks, un šis notikumu cikls ir iespēja to atgādināt pašiem sev un paust arī starptautiski,” stāsta Andris Vilks, LNB direktors.

2025. gadā tiks sagaidīta latviešu grāmatas  piecsimtgade. LNB to iecerējusi svinēt, atzīmējot rakstītā vārda nozīmi un ietekmi sabiedrībā un dažādās kultūras izpausmēs cauri gadsimtiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI