DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība
2
2

Ikgadējās uzraudzības laikā sēklas materiālā konstatēts netīšs ģenētiski modificēto organismu piejaukums

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veicot sēklu un augu pavairojamā materiāla paraugu testēšanu ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) klātbūtnes noteikšanai, vasaras rapšu vienas partijas sēklas materiāla paraugiem konstatēts ģenētiski modificētā rapša līnijas RT73 (lieto arī apzīmējumu GT73) piejaukums. Saskaņā ar normatīvo regulējumu Latvijā ir aizliegts izplatīt sēklas, kurās konstatēts ĢMO piejaukums.

Rapsi GT73 ir atļauts lietot ES pārtikā un dzīvnieku barībā un saskaņā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) veiktajiem izvērtējumiem tas nerada draudus cilvēku un dzīvnieku veselībai.

 

Latvijas ĢMO zinātniskā ekspertu komisija ir sniegusi atzinumu par konkrēto vasaras rapša sēklu paraugā konstatēto ĢMO klātbūtnes radīto draudu līmeni cilvēku un dzīvnieku veselībai un videi, norādot, ka piejaukuma apjoms vasaras rapša šķirnē ir zem kvantificēšanas sliekšņa un šādā gadījumā nav zinātniska pamatojama konkrēta draudu līmeņa videi noteikšanai. Tajā pašā laikā komisija norāda, ka jebkurš ģenētiski modificētais rapsis var radīt risku videi. Ievērojot ES un Latvijas normatīvos aktus, ir pieņemts lēmums konkrētās partijas sēklu sējumus iznīcināt.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) ir sazinājies ar sēklu izplatītāju, ir noskaidrotas saimniecības, kas iegādājušās minētās sēklu partijas materiālu, un konstatēts, ka daļa pārdoto sēklu iesētas 22 saimniecību apsaimniekotajos laukos 843,33 ha platībā. Savukārt sējai neizmantotais sēklas materiāls atgriezts izplatītājam, kam tas ir jāatgriež ražotājam. Ir sākta apsēto sējumu iznīcināšana ar ķīmiskām un mehāniskām metodēm atkarībā no auga attīstības stadijas konkrētajā laukā, lai nepieļautu auga izziedēšanu, tādējādi novēršot iespēju piejaukumam saziedēties ar citiem augiem Lai novērstu iespēju, ka laukos izsētā sēkla varētu uzdīgt arī vēlākā posmā, laukos noteikti ierobežojumi divas sezonas sēt krustziežu dzimtas augus, kā arī saimniekam ir jāveic uzraudzība un sadīgušie rapši jāiznīcina.

VAAD veiks uzraudzību par sējumu iznīcināšanas pasākumu un turpmāko ierobežojumu izpildi.

VAAD saskaņā ar Ministru kabineta 22.10.2019. rīkojumu Nr. 525 “Par Nacionālās bioloģiskā drošuma sistēmas attīstības plāna 2020.-2026. gadam” apstiprināto 2. rīcības virzienu “ĢMO uzraudzība un kontrole sēklām un augu pavairošanas materiālam” un, pildot ĢMO aprites likumā noteikto uzdevumu, ņem sēklu un augu pavairojamā materiāla paraugus, lai konstatētu ĢMO klātbūtni. Paraugu ĢMO skrīninga gēnu klātbūtnes noteikšanai kvalitatīvās un kvantitatīvās analīzes veic Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “Bior”.

Sēklas materiāla ievedējs SIA “BASF” sadarbojas ar kompetentajām institūcijām un ir apņēmies lauksaimniekiem izmaksāt kompensācijas attiecībā uz radītajiem zaudējumiem. Zemkopības ministrija plāno piešķirt papildus finansējumu kontroles pastiprināšanai ĢMO kontrolei sēklās un augu pavairojamajā materiālā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI