DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs tiešsaistē aicina uz trešo diskusiju ar Māri Zanderu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attēlā: Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs un karaliene Silvija kopā ar Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētāju Anatoliju Gorbunovu un kundzi Lidiju Zviedrijas karaļa vizītes laikā Rīgā. 1992. gada 9. septembris.

FOTO: LNVM krājums

Otrdien, 3. novembrī, plkst. 17.30–19.00 muzeja Facebook profilā facebook.com/LNVMuzejs tiešsaistē notiks žurnālista Māra Zandera vadīta diskusija par Latvijas ārpolitiku pēc neatkarības atjaunošanas “Ģeopolitiskais kurss un balansēšana”.

Tā būs noslēdzošā diskusija ciklā “Revīzija 1990–2020″. Cikla ietvaros dažādu jomu pārstāvji – kā eksperti, tā arī 90. gadu realitātes veidotāji –, diskutē par paveikto un arī nepaveikto dažādās iekšpolitikas jomās un ārpolitikā Latvijas neatkarības trijās desmitgadēs.

Diskusijā par Latvijas ārpolitiku piedalīsies: politiķis un diplomāts Ojārs Ēriks Kalniņš, politologs, asociētais profesors Ojārs Skudra, politiķis, kādreizējais Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins, kādreizējais Eiropas Parlamenta deputāts, žurnālists Andrejs Mamikins.

Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošana bija ne tikai iekšpolitiska problēma, bet arī starptautiskās politikas jautājums. Tādēļ neatkarības atjaunošanas procesā svarīgs bija redzējums par atjaunoto valsti kā Rietumu pasaules daļu. Taču cerības un sasniegumi mijās ar šķēršļiem un problēmām. Sarežģītas attiecības veidojās ar Krieviju, “eiropeizācijas” process norisa smagnēji un kavējās.

Kādi bija sākotnējie Latvijas ārpolitikas mērķi un no tiem izrietošie uzdevumi? Vai viedokļi par to Latvijas politiskajā vidē būtiski atšķīrās? Kas un kā mainījās 30 gadu gaitā? Kā veicies ar konceptu “Latvija – tilts starp Austrumiem un Rietumiem”? Kāds bija Latvijas ceļš uz ES un NATO, un kāda vieta bija eiroskepticismam Latvijas politikā? Cik sekmīgi notikusi mūsu iekļaušanās Rietumu pasaules politiskajās un ekonomiskajās struktūrās? Vai Baltijas valstu īpašās attiecības esam pratuši izmantot kopējai viedokļu platformai ārpolitikā un kā ārpolitiskās izvēles ir ietekmējušas Latvijas iekšpolitiku?

Diskusiju klātienē epidemioloģisko apstākļu dēļ nebūs iespējams apmeklēt – pasākums notiks tikai attālināti. Tā laikā Facebook tiešraides video komentāros būs iespēja uzdot jautājumus. 

Diskusiju cikls “Revīzija 1990–2020” ar Māri Zanderu Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā aizsākts 2020. gada pavasarī, ar mērķi atgādināt un izvērtēt pārmaiņas Latvijā pēdējos 30 gados – norises sabiedrībā, politikas praksi, ekonomiskā modeļa maiņu un valsts ārpolitikas izvēles. Diskusijas notiek Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pasākumu cika “Demokrātijas (at)dzimšana 1920–1990–2020” ietvaros, 2020. gadā atzīmējot divas nozīmīgas gadskārtas Latvijas demokrātijas vēsturē – pirmā brīvi ievēlētā parlamenta sasaukšanu 1920. gada 1. maijā un valsts neatkarības atjaunošanu 1990. gada 4. maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI