DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. augustā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Tiesās par ES fondu līdzekļu izkrāpšanas mēģinājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta viena persona par Eiropas Savienības (ES) finansējuma vairāk kā četru miljonu eiro apmērā izkrāpšanas mēģinājumu un krāpšanas rezultātā iegūto līdzekļu 1,4 miljonu eiro apmērā legalizēšanu.

Apsūdzētais bija kāda uzņēmuma vienīgais valdes loceklis. Viņš vēlējās ar viltu iegūt ES fondu līdzekļus 4 105 381 EUR apmērā. Apzinoties, ka noslēgto līgumu nepildīs, bet imitēs saimniecisko darbību, viņš 2010.gada ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) noslēdza līgumu par karbamīda un NPK (apzīmē slāpekļa, fosfora un kālija saturu minerālmēslos) ražošanu kūtsmēslu utilizācijas procesā. Apsūdzētais organizēja fiktīvu darījumu ķēdi, mākslīgi sadārdzinot projekta izmaksas, imitējot saimniecisko darbību, kā arī izmantojot nepatiesi sastādītus darījumu, attaisnojuma un grāmatvedības dokumentus, kopsummā nepamatoti pieprasīja no LIAA uzņēmumam 4 105 381 EUR. LIAA uzņēmumam pieprasīto summu izmaksāja daļēji 2 053 674 EUR apmērā.

Pēc tam viņš veica noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju 1 420 000 EUR apmērā, proti, maskēja finanšu līdzekļu noziedzīgo izcelsmi, mainīdams to piederību un atrašanās vietu.

Ar šādām savām noziedzīgām darbībām apsūdzētais izdarīja noziedzīgus nodarījumus, kas paredzēti Krimināllikuma 15.panta ceturtajā daļā un 177.panta trešajā daļā, kā arī Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā.

Lieta nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

 

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI