DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. augustā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Lai izskaustu sabiedrībā valdošos stereotipus un neiecietību par to ir jārunā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. augustā Āgenskalna tirgū no plkst. 11.00-15.00 Apvienība “Apeirons” piedalīsies  integrācijas pasākumā “Cilvēks tirgū” ar vairāk kā 10 bezmaksas aktivitātēm, kurās ikviens apmeklētājs varēs iejusties cilvēku ar invaliditāti ikdienā un piedalīties interesantās un atraktīvās darbnīcās. 

Apeirons  uzskata, lai izskaustu sabiedrībā valdošos stereotipus un neiecietību, kam pakļauti cilvēki ar dažāda veida invaliditāti, par to ir jārunā. Tirgus tā ir satikšanās vieta, pasākumu un norišu centrs, kur pulcējās dažādu sociālo grupu pārstāvji no tuvējām apkaimēm, tāpēc tas izvēlētas par galveno projekta “Cilvēks tirgū” norišu vietu – izcila vieta kur iepazīstināt sabiedrību ar cilvēku ar invaliditāti iespējām un izaicinājumiem ikdienā. Šajā pasākumā Apvienība “Apeirons” sadarbojas ar Āgenskalna tirgus komandu.  

Ikdienā sabiedrībā nerunā par to, kā komunicēt un izturēties pret cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti. Cilvēks ar invaliditāti ir tieši tāds pats cilvēks kā mēs ikviens. Bieži vien nezināšana rada cilvēkos neiecietību, tāpēc ar šo pasākumu tiks novērsta nezināšanu siena un vērsta uzmanība uz cilvēku ar invaliditāti ikdienu, tādejādi radot sabiedrībai izpratni par to, kā ir būt Latvijā cilvēkam ar invaliditāti. Ņemot vērā, ka liela daļa bērnudārzu, skolu, ārstniecības iestāžu un citu publisku ēku vēl nav pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti, galvenā problēma tam ir neizpratne un nezināšana.  

30.augustā Āgenskalna tirgus apmeklētāji varēs interaktīvā veidā iesaistīties un atklāt, kā cilvēki ar invaliditāti redz un izjūt pasauli, kā arī izprast ikdienas izaicinājumus. Viens no pasākumu galvenajiem notikumiem būs stāvizrāde, kurā piedalīsies trīs zināmas sievietes ar invaliditāti un parādīs invaliditātes tēmu ar humora devu. Apmeklētāji varēs iesaistīties Braila raksta un zīmju valodas apgūšanā, piedalīties mākslas terapijas un T- kreklu apdrukas darbnīcās. Varēs spēlēt galda spēles ar aizvērtām acīm, izmēģināt paraloka šaušanu, pārvarēt šķēršļus riteņkrēslā, apgūt spēles “Boccia” noteikumus, kā arī iepazīties ar sabiedrībai nozīmīgām nevalstiskajām organizācijām.

Plkst. 11.00-15.00

Braila raksta apguve ar Līgu Ķikuti no biedrības “Redzi mani”          

Aktivitātē dalībnieki tiks iepazīstināti ar to, kas ir Braila raksts, kā arī būs iespēja ar Braila rakstu uzrakstīt savu vārdu vai ko citu uz īpaši izveidotām kartītēm, kuras vēlāk varēs kādam uzdāvināt, iepazīstinot ar Braila rakstu.

Zīmju valodas darbnīca ar Inesi Immuri no “Latvijas Nedzirdīgo savienības”

Aktivitātē dalībnieki varēs apgūt pamata saskarsmes frāzes, lai atvieglotu komunikāciju ar cilvēkiem, kuriem ir dzirdes traucējumi un kuru galvenā sarunvaloda ir zīmju valoda.

Šķēršļu joslu pārvarēšana pārvietojoties riteņkrēslā - Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”

Dalībnieki varēs piedalīties īpaši izveidotā šķēršļu joslā un izjust, kā tas ir pārvietoties riteņkrēslā.

Plkst. 12.00-14.00

Servisa suņu paraugdemonstrējumi no biedrības “Teodors”

Biedrība iepazīstinās ar galvenajiem ētikas pamatprincipiem, kas jāievēro uz ielas, ieraugot suni asistentu vai suni pavadoni, un nodemonstrēs paraugdemonstrējumus un servisa suņu ikdienu, pavadot kopā ar saimnieku.

Diskusija un paraloka šaušanas paraugdemonstrējumi no “Latvijas Paralimpiskās komitejas”

Paralimpiskā komiteja iepazīstinās apmeklētājus ar tās darbību un ar dažādiem parasporta veidiem, ar ko nodarbojas un piedalās paralimpiskajās spēlēs cilvēki ar invaliditāti. Papildus apmeklētāji varēs uzzināt jaunāko informāciju par topošo Latvijas Paralimpisko sporta centru Bišumuižā, kas būs kā ciemats – parks sportam un brīvai atpūtai ikvienam. Apmeklētājiem būs lieliska iespēja apgūt paraloka šaušanas pamat prasmes profesionāļu uzraudzībā.

Plkst. 11.00-13.00

Radošā mākslas darbnīca “Citādais” ar mākslas terapeiti Sintiju Bērziņu

Meistarklases laikā bērniem un citiem pasākuma apmeklētājiem būs iespēja uzzīmēt, izveidot to, kā viņi saprot cilvēkus ar dažāda veida invaliditāti, lai vēlāk par to diskutētu ar meistarklases vadītāju Sintiju Bērziņu.

Interaktīva spēle ar aizvērtām acīm kopā ar Māru Skuju

Galda spēle ar krāsainiem un taktiliem magnētiem, kas piemēroti cilvēkiem ar jebkāda veida redzes traucējumiem. Katras krāsas magnētiem ir atšķirīgi taktili gravējumi, tādēļ spēli var spēlēt arī cilvēki ar krāsu aklumu.

Meistarklase “t-kreklu apdruka”

Zīmola “OWA” īpašniece Natālija Jermolajeva iepazīstinās ar savu darbību un interesentiem iemācīs t-kreklu apdrukas tehniku.

Spēle Boccia. Biedrība “Līdzvērtība”

Spēle Boccia ir viena no populārākajām spēlēm cilvēku ar kustību traucējumiem vidū. Interesentiem būs iespēja apgūt spēli un tās noteiktumus.

Plkst. 14.00-15.00 Stāvizrāde jeb stand-up, kurā piedalīsies trīs sabiedrībā zināmas sievietes ar invaliditāti un divi suņi pavadoņi

Izrādes laikā apmeklētājiem Līga Ķikute un Rīga, Diāna Ponaskova, Baiba Baikovska un Elfa  parādīs invaliditātes jautājumu ar humora devu par dažādam tēmām.

Dalība pasākumos ir bez maksas.

Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Par apvienību “Apeirons”

Invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” ir interešu aizstāvības nevalstiska organizācija kura darbojas jau vairāk kā 25 gadus. “Apeirona” mērķis ir cilvēku ar invaliditāti interešu aizstāvība un darbības prioritātes ir pieejamas vides attīstība, sociālo pakalpojumu dažādošana, nodarbinātība, sabiedrības informēšana, brīvprātīgais darbs un izglītība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI