DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nacionālā bibliotēka aicina jauniešus piedalīties starptautiskā debašu projektā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ikkatrā demokrātiskā sabiedrībā ir vajadzīgi pilsoņi, kuri spēj kritiski domāt, uzdot jautājumus un nebaidās izteikt savu viedokli, bet vienlaikus ir toleranti un prot uzklausīt arī citu cilvēku viedokļus. Tādēļ šī gada rudenī un 2021. gada pavasarī Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem pieteikties dalībai starptautiskā programmas Erasmus+ projektā “Debatē par būtisko” (Debate Your Issue). Tā mērķis ir sniegt jaunajiem eiropiešiem apmācību un sacensību pieredzi debatēšanas mākslā, lai stiprinātu viņu izpratni, viedokli un argumentācijas prasmes par  aktuāliem sociāli politiskiem jautājumiem – populismu, medijpratību un viltus ziņām, klimata pārmaiņām, migrāciju, neiecietību, Eiropas Savienības lomu pasaules kontekstā u.c. Dalība bez maksas.

Neraugoties uz Eiropas valstu atšķirībām, tajās dzīvojošajiem jauniešiem piemīt izteikti līdzīgi pasaules uzskati, gūtās pieredzes, bailes un problēmas. Tiesa, ļoti izplatīta problēma ir neuzticēšanās plašsaziņas līdzekļiem un pārvaldes institūcijām visos līmeņos. Eiropas jaunatnei raksturīga arī ierobežota interese par politiku un medijpratību (viltus ziņas, naida kurināšana) un aktivitāte vēlēšanās ir viszemākā starp citām balsstiesīgo personu vecuma grupām. Jaunieši saskaras ar grūtībām atrast darbu, un Covid-19 pandēmijas dēļ tās [problēmas], ļoti iespējams, tikai palielināsies.

Projekta “Debatē par būtisko” aktivitātes ietver debašu apmācību programmas un sacensības, metodisko pieeju izstrādi un kopīgas publikācijas, lai rezultātā līdzsvarotu pieaugošo polarizāciju jauniešu vidu sešās Eiropas un projektā iesaistītajās valstīs (Beļģijā, Čehijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā, Serbijā).

Jaunieši visās sešās projekta valstīs tiek aicināti pieteikties debašu apmācībām un aktīvai dalībai projekta saistītajās aktivitātēs. Apmācības notiks gan klātienē, gan tiešsaistē, projekta laikā tiks izstrādāti ieteikumi debašu pasniedzējiem un rīkoti vebināri, kā arī veidoti infografiki, kas arī citiem jauniešiem palīdzēs apgūt medijpratības aspektus.

Uzsaukums jauniešiem: ej.uz/DYI_uzsaukums

Pieteikuma anketa: ej.uz/DYI_piesakies

Pierakstīties projekta jaunumu vēstkopai: ej.uz/DYI_vestkopa

Projekta partneri: Mediawijs (Flāmu digitālās un mediju pratības zināšanu centrs, Beļģija), Gētes institūts Čehijā, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Lietuvas Starptautiskā jauniešu debašu absolventu asociācija, Kolegium Europy Wschodniej (Austrumeiropas koledža, Polija), Novo kulturno naselje (Jaunā kultūras biedrība, Serbija).

Projekta līdzfinansētājs: Eiropas Savienības programma Erasmus+

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI