DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Pasaules preses brīvības dienu UNESCO aicina atzīmēt tiešsaistē

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 3. maijā, tiks atzīmēta Pasaules preses brīvības diena, kuras mērķis ir sekmēt un aizstāvēt brīvu, plurālistisku un neatkarīgu preses darbu visā pasaulē. Šogad UNESCO īpaši uzsver izaicinājumus, ar ko žurnālistiem jāsaskaras globālās pandēmijas apstākļos, un aicina piedalīties interaktīvā konferencē tiešraidē un izmantot iespēju pieteikties tiešsaistes kursam par žurnālistiku pandēmijas laikā.  

Ārkārtas situācijas parāda, cik svarīga ir uzticama informācija, un kāda loma tajā ir profesionāliem un brīviem žurnālistiem. UNESCO aicina valdības, medijus un pilsonisko sabiedrību vienoties globālā kustībā, lai parādītu, ka krīzes situācijā ir iespējams atjaunot iedzīvotāju uzticību medijiem un veicināt efektīvu atbildes reakciju. Šim mērķim nepieciešams atbalsts neatkarīgai žurnālistikai, daudzpusēja sadarbība un kritiskās domāšanas attīstība, lai neļautu izplatīties baumām un dezinformācijai.

Ik gadu, atzīmējot Pasaules preses brīvības dienu, tiek rīkota tematiskā konference, un šogad tā bija plānota Hāgā, Nīderlandē, tomēr ārkārtas situācijas dēļ tā ir pārcelta uz 18.-20. oktobri, apvienojot tās atzīmēšanu kopā ar Starptautisko dienu nesodāmības izbeigšanai par noziegumiem pret žurnālistiem. Tomēr UNESCO 3. maijā aicina Pasaules preses brīvības dienu atzīmēt tiešsaistē, piedaloties interaktīvā konferencē tiešraidē www.differenceday.com, kas veltīta žurnālistu brīvības un neatkarības lomai demokrātijas veicināšanā. To rīko UNESCO kopā ar Eiropas Komisiju, Eiropas Demokrātijas fondu, Briseles Brīvo universitāti u.c. Konferences tiešraide notiks 3. maijā no plkst. 18.00 līdz 21.00 (UTC+3) ar iespēju piedalīties diskusijās, atbilžu un jautājumu sesijās, un dzirdēt nozares ekspertu pieredzes stāstus.

Tāpat UNESCO sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju aicina nozares profesionāļus piedalīties tiešsaistes kursā “Žurnālistika pandēmijas laikā: COVID-19 atspoguļojums tagadnē un nākotnē”. Kursu, kas sāksies jau 4. maijā, izstrādājis Teksasas universitātes Naita centrs Žurnālistikai Amerikā. Tā ietvaros žurnālistiem būs iespēja apgūt zināšanas un prasmes, lai atspoguļotu COVID-19 krīzi veselības nozarē, kā arī tās radītās sekas sociālajā, finansiālajā un politiskajā sfērā. Kurss ir iedalīts 4 atsevišķos nedēļas moduļos, un tas pievērsies tam, kā valdības reaģēja uz pagātnes pandēmijām un 20. gadsimta katastrofām. Tiks aplūkota 2020. gada pandēmijas attīstības gaita, vārda brīvības loma un dezinformācijas novēršana par pandēmiju. Noslēdzošajā modulī tiks izskatīti labākie pandēmijas atspoguļošanas veidi, kā arī tiks diskutēts par žurnālistu drošību, ziņojot par slimības uzliesmojumu. Reģistrēšanās iespēja šeit: https://journalismcourses.org/PAN0320.html.

Pasaules preses brīvības diena sabiedrībai atgādina, ka vārda brīvība ir daļa no cilvēka pamattiesībam, kuras nepieciešams aizsargāt. Savukārt nozares profesionāļiem tā mudina pārdomāt preses brīvības un žurnālistu ētikas jautājumus, kā arī dod iespēju pieminēt žurnālistus, kuri patiesības un sabiedrības informētības vārdā ir zaudējuši dzīvību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI