DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. martā, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Vēl līdz 25.martam iespējams pieteikt idejas 10.Jauniešu Saeimai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Parlaments vēl līdz 25.martam aicina jauniešus iesniegt idejas projektam “Jauniešu Saeima”. Projekta šī gada galvenā tēma ir jauniešu līdzdalība, un 10.Jauniešu Saeima sanāks 17.aprīlī.

Šobrīd 10.Jauniešu Saeimas vēlēšanām pieteiktas 59 idejas. No tām 27 nākušas no Rīgas vēlēšanu apgabala, 15 no Vidzemes un piecas no Zemgales. Savukārt septiņas idejas pieteiktas no Kurzemes vēlēšanu apgabala, bet piecas rosinājuši jaunieši no Latgales. Par visām pieteiktajām idejām līdz šim nobalsojis 4891 cilvēks. Jauniešu Saeimas vēlēšanas norisināsies līdz 25.martam.

Deputātu mandātu sadalījums pa apgabaliem 10.Jauniešu Saeimas vēlēšanās noteikts tāpat kā 13.Saeimas vēlēšanās - ņemot vērā Centrālās vēlēšanu komisijas noteikto vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Jauniešu Saeimā iekļūst 35 kandidāti ar lielāko saņemto balsu skaitu no Rīgas vēlēšanu apgabala, 25 – no Vidzemes, 14 – no Latgales, 14 – no Zemgales un 12 – no Kurzemes vēlēšanu apgabala. Rīgas vēlēšanu apgabalā ietilpst Rīgas pilsēta un ārvalstis.

Lai kļūtu par projekta dalībnieku, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem aicināti pieteikt savu ideju virtuālajās vēlēšanās interneta vietnē – vēlēšanu platformā - www.jauniesusaeima.lv, kura par godu projekta desmitās jubilejas gadam ieguvusi jaunu veidolu. Piedaloties vēlēšanās, katram jaunietim jākandidē atsevišķi un kā sava vēlēšanu programma jāpiedāvā kāda sev svarīga ideja. Tāpat kā Saeimas vēlēšanās, arī Jauniešu Saeimas vēlēšanu laikā kandidāti sacenšas par vēlētāju atbalstu.

Tiesības vēlēt ir visiem, kuri reģistrējušies sociālajos tīkos www.draugiem.lv vai www.facebook.com. Katrs vēlētājs no sava profila var nobalsot tikai par vienu kandidāta piedāvāto ideju, bet savu izvēli vēlēšanu laikā drīkst mainīt, pārceļot balsi no viena kandidāta idejas pie cita. Balss tiks tam kandidātam, pie kura idejas tā būs 25.martā pulksten 10.00.

10.Jauniešu Saeimā ievēlētie 100 jaunieši, par kuru idejām būs saņemts lielākais balsu skaits, 17.aprīlī pulcēsies Saeimas namā, lai klātienē iepazītu likumdevēja darba specifiku un no parlamenta tribīnes uzrunātu vienaudžus par jauniešu līdzdalību. Jauniešu Saeimas sēdi vadīs Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Savukārt plānots, ka darbu komisijās vadīs deputāti Artuss Kaimiņš, Juris Rancāns, Inga Goldberga un Artūrs Toms Plešs.

Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. 10.Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja strādāt kādā no četrām komisijām: Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā vai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijā. Komisijās jaunieši pārspriedīs jautājumus, kas skar medijus un medijpratību, valstiskuma apziņu un patriotismu, reģionu attīstību, kā arī dabas un vides aizsardzību.

Savukārt trešdien, 11.martā, parlaments, sadarbojoties ar nodibinājumu “Profesora Kārļa Dišlera fonds”, aicina jauniešus uz publiskās runas darbnīcu “Saturs un forma”. Darbnīca norisināsies Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Telpā -15+, un sāksies pulksten 16.00. Tajā dalībniekiem būs iespēja uzklausīt eksperta Andra Dimanta padomus, kā pārliecinoši uzstāties publikas priekšā, uzzināt publiskās runas sagatavošanas nianses, kā arī apgūt klausītāju uzrunāšanas un pārliecināšanas prasmi.

Sekot projekta “Jauniešu Saeima” aktivitātēm var sociālajos tīklos www.twitter.com/JauniesuSaeima, www.draugiem.lv/jauniesusaeima, www.draugiem.lv/jauniesusaeima, www.facebook.com/projektsjauniesusaeima, www.flickr.com/jauniesusaeima.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI