DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

NVO aicina sarunās par ES daudzgadu budžetu neaizmirst par demokrātiju un tiesiskumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas nevalstiskās organizācijas vērsušās pie Ministru prezidenta, Ārlietu ministra un Saeimas ar aicinājumu atbalstīt Eiropas Parlamenta rezolūciju par nepieciešamību ieviest Eiropas vērtību instrumentu, ar kuru tiek atbalstītas pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas veicina demokrātiju un tiesiskumu Eiropas Savienībā vietējā un valsts līmenī.

Latvijas Pilsoniskā alianse 19. un 20.februārī nosūtīja Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam un Ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, kā arī Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem aicinājumu Latvijas nacionālajā pozīcijā aizstāvēt demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanu Eiropas demokrātijas rīcības plāna īstenošanai paredzot atbilstošu finansējumu, tostarp, palielinot finansējumu programmai “Tiesības un vērtības” līdz 1,83 miljardiem EUR. Šāds finansējums ļaus no šīs programmas atbalstīt arī vietējā un nacionālā līmeņa organizācijas, kuras strādā demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanas, kā arī cilvēktiesību aizstāvības jomās (tā saucamais “Eiropas vērtību instruments”).

Eiropas vērtību instrumenta izveide atbilst Eiropas Parlamenta rezolūcijai  un  vairāk nekā 250 starptautisku un 44 Latvijas  pilsoniskās sabiedrības organizāciju aicinājumam. Eiropas Parlaments ir aicinājis šim instrumentam nākamajā daudzgadu finanšu shēmā paredzēt 1,83 miljardus EUR, taču Eiropas Komisijas sākotnējā piedāvājumā piedāvāts gandrīz trīs reizes mazāka kopsumma - 643 miljoni eiro, kas ne tikai ir 8% finanšu apjomu samazinājums demokrātisku un tiesisku vērtību stiprināšanai, salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, bet arī ievērojami mazāks finansiālais atbalsts Eiropas vērtību stiprināšanai ES dalībvalstīs (ES iekšienē) nekā organizācijām ārpus ES robežām caur Eiropas Demokrātijas un cilvēktiesību instrumentu.

Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Kristīne Zonberga pauž: “Būtiski, lai sarunās par investīciju piesaisti no ES fondiem, nepazūd rūpes par investīcijām cilvēkos un demokrātijā. Eiropas vērtību instruments ir nepieciešams, lai īstenotu Eiropas Komisijas 6.prioritāti par ES demokrātijas jauno impulsu, atbalstot sabiedriskās līdzdalības un aizstāvības projektus, kā arī stiprinot uzraugu (watchdog) organizācijas un pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kas veic “tiltiņa” funkciju starp lēmumu pieņēmējiem un sabiedrību. Ja reiz Eiropas Parlaments, Eiropas Komisija un Latvijas publiskā pārvalde Nacionālajā attīstības plānā nostiprinājusi vēlmi īstenot “investīciju cilvēkos politiku”, ir nepieciešams šo apliecināt lēmumos par finanšu pārdali”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI