DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūrpolitika

NEPLP locekļi asi vēršas pret Latvijas informatīvās telpas apdraudējumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ņemot vērā, ka Nacionālās elektronisko un plašsaziņas līdzekļu Padomes (NEPLP) sniegtā informācija publiski atspoguļota nepilnīgi, uzskatām par nepieciešamu sabiedrībai skaidrot 05.02.2020 sižetā izskanējušo. Esošie trīs Padome locekļi stingri iestājas par Latvijas informatīvās telpas stiprināšanu un aizsardzību.

Ir taisnība, ka NEPLP vairs nestrādā Stratēģiskās attīstības un uzraudzības departamenta vadītājs Uldis Lielpēters. Un ir taisnība, ka Padomes locekļu un viņa redzējums nesakrita. Visasākā viedokļu nesakritība ar viņu bijusi par Latvijas informatīvās telpas aizsardzības jautājumiem. Padomes locekļu vairākums atbalstīja viedokli, ka ir jāierobežo programmas Rossija RTR retranslācija Latvijā, jāierobežo deviņu Krievijas programmu darbība Latvijā, kuru patiesā labuma guvējs ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā iekļautais Jurijs Kovaļčuks (Padomes nostāju šajā jautājumā šī gada 4.februārī par likumīgu atzinusi arī tiesa) un aktīvi jāvēršas pret nelegālā satura izplatīšanu internetā. U.Lielpētera viedoklis bija pretējs. Ir bijusi sajūta, ka šis cilvēks gadiem Padomes iekšienē sabotējis Latvijas informatīvās telpas aizsardzības jautājumus. Viņa amats tika izveidots iepriekšējās Padomes vadītājas Daces Ķezberes laikā. Tomēr par spīti tam visam Lielpēters, kura pieredze nozarē nav noliedzama, darbu padomē nepārtrauca tādēļ, ka viņa amats tika likvidēts. Tas notika uz abpusējas vienošanās pamata, kura tika noslēgta pirms lēmums par amata likvidēšanu tika pieņemts.


Esošie trīs NEPLP locekļi apliecina, ka arī turpmāk par galveno prioritāti uzskatīs nacionālās informatīvās telpas aizsardzību un nepieļaus nekādus tās stiprināšanas sabotāžas mēģinājumus.


Tiek apgalvots, ka esošā NEPLP vadība vēlējusies būt nozares soģis. Pēdējā gada laikā ir piemēroti deviņi administratīvie sodi un esam ļoti intensīvi nozarei skaidrojuši esošo likumu regulējumu. Arī turpmāk savā darbībā kā prioritāti redzam sadarbību ar nozari.
Tiek apgalvots, ka neslēpjot nesaskaņas ar mediju uzrauga vadību, Padomi pēdējā gada laikā ir pametuši vairāki vadoši speciālisti. Šī gada janvārī darba attiecības ar Padomi pārtrauca eksperts, kurš bija sasniedzis pensijas vecumu un pirms tam ilgstoši slimoja. Pērn no darba padomē aizgājuši trīs cilvēki, taču visi aizgājuši jaunu izaicinājumu dēļ. Uzdrošināmies apgalvot, ka neviens no šim trim cilvēkiem neapstiprinās nesaskaņu esamību ar esošajiem Padomes locekļiem.


Padomes struktūra patiešām ir mainīta. Pēc Saeimas lēmuma stiprināt NEPLP kapacitāti un izveidot trīs jaunas štata vietas, notika Monitoringa nodaļas paplašināšanās. Tā tika pārveidota par departamentu. Līdzīgi noticis ar Juridisko nodaļu, kur esam izveidojuši jaunu juriskonsulta štata vietu un stiprinājuši tās kapacitāti. Iepriekšējās vadītājas laikā padomē bija brīvas divas štata vietas, lai stiprinātu un nodrošinātu Padomes darbu, tās ir jāaizpilda.


Sekretariāta vadītāja un Finanšu nodaļas vadītāja amatus ieņems esošie darbinieki. Uz citiem amatiem tiek rīkoti konkursi – nepatiess ir apgalvojums, ka uz tiem pieteikšanās termiņš bijis tikai nedēļa. Padome pēdējā gada laikā ir rīkojusi septiņus konkursus uz amata vietām un visos tajos pieteikšanās termiņš bijis garāks par nedēļu. Esošie darbinieki, kuri ieguvuši paaugstinājumu ir ilgstoši strādājuši padomē un gadu laikā ar savu darbu pierādījuši gan profesionalitāti, gan kompetenci. Viņi ir vadošie nozares speciālisti Latvijā.


Nepatiess ir apgalvojums, ka Ivara Āboliņa vadītā Padome pērn sodīja Latvijas Televīziju (LTV), jo tā ar nepienācīgu precizitāti esot atspoguļojusi ziņas par Ogres mēru Egilu Helmani. Tajā laikā Padomi vadīja Dace Ķezbere, bet Ivars Āboliņš lēmuma pieņemšanā nepiedalījās. Šo lēmumu LTV pārsūdzēja tiesā un gan pirmā, gan apelācijas tiesu instance atzina, ka NEPLP lēmums ir likumīgs un atstāja to spēkā. Šobrīd tiesas spriedums ir stājies likumīgā spēkā un LTV sodu samaksājusi.


Sižetā izcelti divi NEPLP piesaistītie eksperti – Imants Liepiņš un Harijs Petrockis. Pēdējo divu gadu laikā NEPLP kā neatkarīgus ekspertus recenziju veidošanai piesaistījusi 21 ekspertu. To vidū bijuši, piemēram, Rolands Tjarve, Ainārs Dimants, Dārija Juškeviča, Dīvs Reiznieks, Jānis Juzefovičs un Uldis Strautmanis. Piesaistīts arī Imants Liepiņš, kurš ir Latvijas Žurnālistu savienības biedrs un nav nevienas politiskas partijas biedrs un Harijs Petrockis, par kura saistību ar kādu politisko partiju nav sniegts neviens pierādījums. H.Petrockis ir viens no pieredzes bagātākajiem TV un teātra režisoriem Latvijā un strādājis arī LTV.


NEPLP kategoriski noraida “savējo” algošanu vai kāda politiskā spēka varas nostiprināšanos padomē. Šādi pieņēmumi ir nepatiesi. Tāpat esošie trīs NEPLP locekļi uzskata par savu pienākumu aizstāvēt biroja darbiniekus, kuri uzvarējuši godīgos ārējos vai iekšējos konkursos. Mūsu komandā strādā profesionāļi, kuri atbildīgi pilda savus pienākumus un ikdienā sargā Latvijas informatīvo telpu.

NEPLP ir neatkarīga pilntiesīga autonoma institūcija, kas darbojas, pamatojoties uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā, kā arī uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Latvijas Republikas Satversme.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI