DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. decembrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija sveic Mozambiku, kas kļuvusi par simto Ieroču tirdzniecības līguma dalībvalsti

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2018.gada augustā Latvija tika ievēlēta par Ieroču tirdzniecības līguma (ATT) prezidējošo valsti uz vienu gadu. Uzņemoties prezidentūras pienākumus, Latvija apņēmās veicināt līguma ratificēšanu Āfrikas, Āzijas un Amerikas kontinentos.

Prezidentūras sākumā līgumu bija parakstījušas 97 pasaules valstis un dažu mēnešu laikā tam pievienojās Surinama un Gvineja –Bisava.

2018.gada 14.decembrī Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ņujorkā līdzorganizēja svinīgo ceremoniju par godu Mozambikas deponēšanas akta iesniegšanai ANO. Mozambika kļuva par ATT 100 dalībvalsti un saskaņā ar līgumu, iestāsies par starptautiskā miera un drošības uzturēšanu un nekontrolētas ieroču izplatības mazināšanu.

Vēstnieks Andrejs Pildegovičs apsveikuma uzrunā uzsvēra, ka Mozambikas pievienošanās ir būtisks solis līguma universalizācijas virzienā un atgādināja, ka ATT mērķu īstenošana ir atkarīga no katras dalībvalsts līgumā noteikto saistību izpildes.

Pasākumā piedalījās arī ANO ģenerālsekretāra vietniece Atbruņošanās jautājumos Izumi Nakamitsu, kura uzsvēra, ka šī ir ne tikai nozīmīga diena ATT, bet visai ANO Atbruņošanās dienas kārtībai. Pasākumā bija aicināti arī iepriekšējo ATT prezidējošo valstu – Japānas, Somijas, Meksikas un Nigērijas pārstāvji. Pārstāvji atzīmēja nepieciešamību veicināt līguma ratifikāciju visos pasaules kontinentos, lai sasniegtu ATT mērķus un mazinātu ciešanas, ko izraisa nekontrolēta ieroču tirdzniecība.

Latvijas prezidentūra noslēgsies ATT plenārsesijas nedēļā 2019. gada 30. augustā.

Ieroču tirdzniecības līgums tika parakstīts 2013. gadā, un Latvija bija viena no līgumu parakstītājvalstīm. Ieroču tirdzniecības līgums nosaka eksporta kontroles standartus starptautiskajai tirdzniecībai ar konvencionālajiem ieročiem.

Latvija ir pirmā no Baltijas valstīm, kas prezidē ATT. Prezidentūra ir brīvprātīga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI