DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. augustā, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Apstiprina veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 28.augustā, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kas nosaka veselības aprūpes organizēšanas un samaksas kārtību*.

Noteikumu projekts izstrādāts saistībā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumā iekļauto deleģējumu Ministru kabinetam izstrādāt atbilstošu veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtību.

Jau ziņots, ka, ieviešot veselības apdrošināšanas sistēmu, paredzēts, sākot ar 2019.gadu, valsts apmaksātu veselības aprūpes pilno pakalpojumu klāstu sniegt apdrošinātām personām. Savukārt tām personām, kas nebūs apdrošinātas, tiks nodrošināts veselības aprūpes pamata pakalpojumi. Tādējādi sistēma būs taisnīgāka un izdevīgāka tiem iedzīvotājiem, kuri dzīvo un legāli strādā Latvijā, veicot sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Noteikumu projekts paredz arī uzlabot pieejamību kompensējamiem medikamentiem, nosakot, ka no 1.septembra ģimenes ārsta komandā strādājošie ārsta palīgi un māsas varēs izrakstīt kompensējamos medikamentus, tā hroniskiem pacientiem padarot vieglāku kompensējamo zāļu receptes saņemšanu.

No 1.septembra precizēts arī neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu ierašanās laiks izsaukuma vietā. Noteikts, ka pie pacienta  75% gadījumu jāierodas:

  • republikas pilsētās – ne vēlāk kā 12 minūšu laikā no izsaukuma pieņemšanas laika;
  • novadu pilsētās – ne vēlāk kā 15 minūšu laikā no izsaukuma pieņemšanas laika;
  • pārējās teritorijās – ne vēlāk kā 25 minūšu laikā no izsaukuma pieņemšanas laika.

Paredzēts paplašināt valsts apmaksāto pakalpojumu klāstu, nosakot kritērijus pozitronu emisijas datortomogrāfijas (PET) izmeklējuma veikšanai arī bērniem, kā arī pacientiem ar limfoīdo audu ļaundabīgo audzēju un mielomas ekstramedulāras diseminācijas gadījumos. Rezultātā vēža slimniekiem būs iespējams piemērot precīzāku ārstēšanu. Tāpat paplašinātas ģimenes ārsta aprūpes iespējas, pacientiem ar psihiskām slimībām, nodrošinot mājas vīzītes.

Savukārt no nākamā gada 1.aprīļa paredzēts uzlabot HIV pacientu aprūpes organizāciju, nodrošinot ātrāku pacienta nokļūšanu pie speciālista. Plānots, ka pēc HIV pozitīva eksprestesta veikšanas kādā no HIV profilakses punktiem persona varēs vērsties HIV līdzestības kabinetā pie infektologa bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Noteikumu projektā precizētas arī normas saistībā ar ģimenes ārstu prakšu darba organizāciju, kā arī paredzēta sadarbības līgumu slēgšana starp slimnīcām par stacionārās veselības aprūpes nodrošināšanu.

Kopumā izstrādātais noteikumu projekts ir pārskatāmāks; drukātā formā apjoms samazināts par 1000 lapām. Noteikumos iekļauti valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas tarifu veidošanas principi. Savukārt katra pakalpojuma izcenojumi vairs nebūs iekļauti noteikumu tekstā, kā tas bija līdz šim, bet līgumos starp Nacionālo veselības dienestu ar ārstniecības iestādi.

*Ministru kabineta noteikumu projekts “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI