DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Ziņojot par blaknēm, varam padarīt zāles drošākas: Zāļu valsts aģentūra jau otro reizi īsteno sociālo mediju kampaņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 2017. gada 21. līdz 24. novembrim Zāļu valsts aģentūra (ZVA) īsteno sociālo mediju kampaņu, lai veicinātu ziņošanu par zāļu blaknēm. Kampaņa notiek otrās Eiropas mēroga zāļu blakusparādību informācijas nedēļas ietvaros, un tās uzmanības centrā šogad ir bezrecepšu zāles.

Lai gan zāles ir drošas un efektīvas, blakusparādības tomēr nereti ir sastopamas, pat, ja ir runa par bezrecepšu zālēm. Ir svarīgi izprast ar zāļu lietošanu saistītos riskus un runāt par tiem ar veselības aprūpes profesionāļiem un pacientiem. Iespējamās blaknes var izpausties, piemēram, gan kā galvassāpes vai vēdera sāpes, gan arī kā gripai līdzīgi simptomi vai vienkārši slikta pašsajūta. Ziņošana palīdz valsts iestādēm sekot tirgū esošām zālēm un atbilstoši rīkoties. Tāpat ir lietderīgi ziņot par tādām blaknēm, kas novērotas, lietojot vairāk nekā vienas zāles, kā arī, ilgstoši lietojot zāles.

Uzraugošās iestādes, tādas kā Zāļu valsts aģentūra Latvijā, paļaujas, ka par zāļu blaknēm tiks paziņots, tādējādi palīdzot nodrošināt Latvijas tirgū esošo zāļu pietiekamu drošumu. Ir konstatēts, ka diemžēl visās valstīs ziņošana par blakusparādībām nav pietiekami aktīva, tāpēc kampaņas mērķis ir informēt sabiedrību un veicināt ziņošanu.

ZVA direktora vietnieks Jānis Zvejnieks: "Kampaņa palīdzēs sabiedrībai, pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem izprast zāļu blakusparādību ziņošanas būtību, kā arī gūt pārliecību, ka viņu ziņojumi ir nozīmīgi zāļu drošuma uzturēšanā. Jūs varat palīdzēt padarīt zāles drošākas, ziņojot par visām zāļu blaknēm vienkārši un ātri tiešsaistē Zāļu valsts aģentūras tīmekļa vietnē".

Zāļu blakusparādību informācijas nedēļa radās projekta par sadarbības stiprināšanu spēkā esošās farmakovigilances sistēmas ietvaros Eiropā (SCOPE) ietvaros. Viens no projekta galvenajiem mērķiem bija vairot izpratni par nacionālo valstu ziņošanas sistēmām par iespējamām zāļu blakusparādībām. Šogad sociālo mediju kampaņu atbalsta arī Pasaules Veselības organizācijas Upsalas Monitoringa centrs.

Papildu informācijai

  1. Nacionālo valstu zāļu blakņu ziņošanas sistēmas nodrošina jaunas zāļu drošuma informācijas identificēšanu, izvērtēšanu un kaitējuma novēršanu.
  2. Zāļu valsts aģentūras mērķis ir īstenot kvalitatīvus pakalpojumus ārstniecības līdzekļu, cilvēka asiņu, audu, šūnu un orgānu ieguves un izmantošanas vietu, kā arī farmaceitisko uzņēmumu novērtēšanā atbilstoši sabiedrības interesēm veselības aprūpē. Lai sasniegtu mērķi, līdzās citām funkcijām aģentūra nodrošina arī farmakovigilanci.
  3. Projekta SCOPE ietvaros radīto sociālo mediju kampaņu pērn īstenoja un arī šogad to realizē Eiropas zāļu aģentūru vadītāju komunikācijas darba grupa.
  4. Upsalas Monitoringa Centrs ir dibināts 1978. gadā, lai atbalstītu Pasaules Veselības organizācijas Starptautisko Zāļu monitoringa programmu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI