DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Okupācijas muzejā - piemiņas sarīkojums 25. martā izsūtītajiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
25. martā plkst. 14.00 Latvijas Okupācijas muzejā Raiņa bulvārī 7 notiks 1949. gada 25. martā deportētajiem cilvēkiem veltīts piemiņas pasākums. Irēnas Dančauskas, Elvīras Sebres, Mirdzas Ābeles un vēl citu deportācijas upuru atmiņu fragmentus lasīs muzeja gide Anna Pētersone. Ar muzikālu priekšnesumu lasījumu papildinās Liene Grosa.

Rita Papiņa kopā ar māsu un māti tika izsūtīta un nometināta Omskā, kur pavadīja 9 savas dzīves gadus un atgriezās Latvijā tikai 1958. gadā. Viņa atceras: "Doma par atgriešanos Dzimtenē nekad neizgāja no galvas. Klusībā lūdzām Dievu, lai piepildītos mūsu cerības. Gan padziedājām, gan paraudājām, bet ar to nekas ikdienā nemainījās... Katru mēnesi mūs pārbaudīja no rajona atbraukušais komandants. Vajadzēja parakstīties speciālā grāmatā, ka neviens nav izbēdzis. Teica, ka esam izsūtīti uz 20 gadiem, cits sacīja, ka uz mūžu." Lasījumam sagatavotās atmiņas ņemtas no  staļinisma upuru liecību publikāciju sērijas "Via dolorosa", kā arī no Okupācijas muzeja krājuma.

Līdztekus sarīkojumam muzeja viesi būs aicināti apskatīt muzeja jaunatklāto ekspozīcijas papildinājumu "Desmitgades portrets 1940-1950" ēkas pagrabā. Izstādē ir mēģināts radīt priekšstatu par dzīves izjūtu dramatiskākajā 20. gadsimta dekādē, Latvijai zaudējot valstisko neatkarību un otreiz nonākot PSRS okupācijas karaspēka rokās. Apmeklētāji, ejot caur vagonu, ar kuru cilvēki tika aizrauti izsūtījumā, nonāks telpā, kurā attēlota Rīgas ikdiena: pilsētas ielās valda sadzīviska rosība, bet tur pat aiz kādas mājas sienas ir pilnīgi cita pasaule — pratināšana, ieslodzījums, bailes un salauzti likteņi.

Latvijas Okupācijas muzeja
Sabiedriko attiecību nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI