DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

OECD uzsver Latvijas dinamisko izaugsmi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latvijas Sociālās politikas pārskatā uzsver Latvijas dinamisko izaugsmi un izaugsmes rādītājus, vienlaikus norādot uz pieaugošo nepieciešamību pēc sociālās aizsardzības nodrošināšanas iedzīvotājiem, informē Labklājības ministrija (LM).

Ceturtdien, 31.martā, OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu direktorāta eksperti Labklājības ministrijā prezentēja Latvijas Sociālās politikas pārskatu, kurā izvērsti analizēta Latvijas situācija darba tirgus politikas un sociālās politikas jomā, kā arī analizētas līdzšinējās reformas un sniegts OECD ekspertu redzējums par Latvijas galvenajiem nākotnes izaicinājumiem. Sagatavotais pārskats sniedz neatkarīgu skatījumu uz Latvijas valdības iecerētajām reformām un sniedz rekomendācijas to ieviešanai.

"Latvijas izaugsmes iespējas balstās uz darba ražīguma pieaugumu, prasmju piedāvājuma jautājumu risināšanu, kā arī nabadzības un nevienlīdzības mazināšanu. Šie ir arī OECD valstīm raksturīgi izaicinājumi, taču demogrāfiskās tendences, nevienmērīgā izaugsme un ievērojamās atšķirības starp bagātākajiem un nabadzīgākajiem padara Latvijas darba tirgus un sociālās politikas stiprināšanu par īpaši aktuālu uzdevumu," teica Monika Kviēzere, OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu direktorāta Sociālo politikas nodaļas vadītāja.

Labklājības ministrs Jānis Reirs uzsver: "Latvijas Sociālās politikas pārskats ir nozīmīgs dokuments ne vien nodarbinātības un sociālās politikas, bet arī citu nozaru politikas veidotājiem, jo sniedz sabalansētu priekšstatu par Latvijas sociālekonomiskās situācijas attīstības tendencēm un būtiskākajiem izaicinājumiem. Vienlaikus uzskatu, ka ir nepieciešami pilnveidojumi gan nodokļu politikā, gan izglītības sistēmā un veselības aprūpes jomā, lai sasniegtu OECD valstu vidējo labklājības līmeni. Latvijai dalība OECD – tā ir iespēja mācīties no citu dalībvalstu pieredzes, kas palīdzēs politikas veidotājiem izvēlēties piemērotākos risinājumus."

Pirmsiestāšanās ziņojumā ietvertas četras nodaļas, kas apskata: 1) ekonomisko situāciju un tās ietekmi uz sociālajiem izaicinājumiem; 2) iedzīvotāju skaita samazināšanās un iespējamās atbildes politikas; 3) darbaspēka produktivitātes kāpināšanu; 4) sociālās politikas stiprināšanu.

Kaut arī Latvijā ir bijušas iniciatīvas uzlabot pabalstu sistēmas un pilnveidot nodarbinātības dienestu sniegto atbalstu, izdevumi sociālai aizsardzībai, pēc OECD ekspertu domām, joprojām ir zemi. Lai šo situāciju mainītu, OECD eksperti ierosina Latvijai kā galveno politikas prioritāti izvirzīt sociālo aizsardzību, t.skaitā rīcībpolitiku ieviešanā veikt sistemātiskus un visaptverošus (pārnozaru) izvērtējumus par to ietekmi uz nevienlīdzību.

Analizējot darba produktivitāti, OECD eksperti pozitīvi vērtē ar valdības atbalstu panāktos pozitīvos sasniegumus – bezdarbnieku profilēšanu, vaučeru (kuponu) sistēmu apmācību pasākumu organizēšanā. Vienlaikus OECD eksperti iesaka būtiski palielināt darba tirgus produktivitāti, lai tuvotos OECD valstu vidējam līmenim.

Minimālās algas noteikšanā OECD rekomendē virzīties uz modeli, kas būtu vairāk balstīts uz pierādījumiem balstītā pieejā. Minēto rekomendācijas ieviešanā jau veikti pirmie būtiskie soļi, valdībai apstiprinot izmaiņas minimālās algas noteikšanas mehānismā.

Publiski ziņojums angļu valodā ir pieejams elektroniski OECD bibliotēkā: http://www.oecd-ilibrary.org/content/book/9789264250505-en.

OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu komiteja Latvijas pirmsiestāšanās ziņojumu izskatīja komitejas 127.sesijā 2015. gada 6.novembrī. Pārskata sagatavošanas procesā no 2014.gada decembra līdz 2015.gada novembrim OECD Nodarbinātības, darba un sociālo lietu departamenta eksperti vairākkārt apmeklēja Latviju, lai tiktos ar nozaru ministriju un citu valsts un pašvaldību institūciju, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un nozaru asociāciju pārstāvjiem, kā arī pētniekiem. Tāpat eksperti devās reģionālajās vizītēs, apmeklējot uzņēmumus, pašvaldību sociālos dienestus, kā arī Nodarbinātības valsts aģentūras filiāles.

OECD ir starpvaldību organizācija, kuras sastāvā ir 34 attīstītākās pasaules valstis, to skaitā 21 ES dalībvalsts. OECD misija ir veicināt rīcībpolitiku izstrādi, kas uzlabotu ekonomisko un sociālo labklājību cilvēkiem visā pasaulē.

Marika Kupče, LM Komunikācijas nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI