DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Minskā gaidāma daudzveidīga Latvijas kultūras prezentācija

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 23.marts. Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programma norisinās daudzās pasaules valstīs, tostarp Baltkrievijā, kas ir viena no ES Austrumu partnerības valstīm. Tuvākās nedēļas laikā Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā norisināsies daudzveidīgi Latvijas kultūras prezentācijas pasākumi.

Baltkrievu skatītāji trīs dienas varēs iepazīties ar daudzpusīgu pārskatu par Latvijas kino – gan tā klasiskajām vērtībām, gan aktuālākajām tendencēm. Vēstures entuziastus iepriecinās izstāde "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens", savukārt mūzikas mīļotāji varēs baudīt sakrālās mūzikas izlasi koncertā "Mātes Terēzes lūgšana".

Plaša kino programma Latvijas filmu dienās

No 25.marta līdz 27.martam Minskas kinoteātrī Pobeda notiks Latvijas filmu dienas, kuru laikā baltkrievu skatītājiem būs iespēja redzēt 28 Latvijā tapušas animācijas, dokumentālās un spēlfilmas un satikt to autorus.

Latvijas filmu dienu atklāšanas seansā 25.martā demonstrēs Jāņa Streiča filmas Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981) restaurēto versija, uz Minsku kopā ar savu "visu laiku labāko latviešu filmu" brauks arī pats režisors. Vēl kinoskatītājiem būs iespēja redzēt Latvijā populāro ģimenes filmu Ūdensbumba resnajam runcim (2004) un pēdējā laika spilgtāko notikumu Latvijas dokumentālajā kino – Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filmu Dokumentālists (2012).

26.martā būs skatāma dažādu gadu dokumentālo filmu izlase – Herca Franka hrestomātiskā īsfilma Vecāks par desmit minūtēm (1978), Unas Celmas sirsnīgā Olu kundze (2001) un Lailas Pakalniņas gleznieciski vērojošā Leiputrija (2004). Tai sekos Latvijas dokumentālā kino klasikas tīrradnis Šķērsiela (1988), kuru Minskā pārstāvēs filmas scenārija autors Tālivaldis Margēvičs.

Filmu dienas 27.martā noslēgs animācijas filmu seansi bērniem un pieaugušajiem, kā arī pēdējo gadu populārākā Latvijas spēlfilma Mammu, es tevi mīlu (2013).

Ieeja visos seansos ir bez maksas.

Izstāde "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens"

Piektdien, 27.martā, Baltkrievijas Nacionālajā vēstures muzejā atklās izstādi "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens", ko Rīga 2014 Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros veidojis Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM).

Izstāde ataino dzintara izplatību un tā atrašanas vietas Latvijas teritorijā, iezīmē reģionālās "dzintara krustceles" un starptautiskos Dzintara ceļus, aplūko dzintara apstrādes prasmju mantojumu, arī dzintara nozīmi latviešu folklorā. Ar multimediālo paplašinājumu starpniecību apmeklētājiem ir iespēja pietuvinājumā izsekot gan Dzintara ceļu kartei, gan iejusties šo ceļu gājēja lomā. Palielinājumā virtuāli skatāmi arī atsevišķi izcilākie dzintara priekšmeti, lai interesentiem ļautu izbaudīt to skaistumu un faktūru.

Etnogrāfiskais dzintars atspoguļots tradicionālajās dzintara rotās – saktās, kniepķenos un krellēs. Tā kā dzintara rotas joprojām ir savdabīga liecība par latviešu identitāti un gaumi, izstādē pārstāvēti arī mūsdienu izstrādājumi no dzintara.

Izstāde Minskā būs skatāma līdz 24.aprīlim, bet jūnijā tā ceļos uz Kijevas pilsētas vēstures muzeju.

Koncerts "Mātes Terēzes lūgšana"

Otrdien, 31.martā, plkst.19:00 Baltkrievijas Valsts filharmonijā izskanēs koncerts "Mātes Terēzes lūgšana", kurā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā piedalīsies Latvijas Radio koris un valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga.

"Programmas saturiskais ietvars būs apliecinājums tam, ka patiesu un piepildītu lūgšanu spēkam nav ne konfesionālu, ne nacionālu robežu. Mātes Terēzes lūgšanu vārdi ir kā saturošs mugurkauls mūzikai, dvēselei un garam. Koncerts ir veidots kā muzikāls aizlūgums, kur cilvēce mātes Terēzes veidolā lūdzas par visu pasauli kā par sevi," stāsta koncerta idejas autors un Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājas Sigvards Kļava.

Koncertā skanēs divi Pētera Vaska skaņdarbi ar Mātes Terēzes vārdiem – Lord, open our eyes (Kungs, atver mūsu acis) un Klusuma auglis. Tāpat koncertā būs dzirdams Andreja Selicka darbs Litānija mātei Terēzei, kurā izmantoti gan mātes Terēzes, gan paša komponista teksti. Papildus tam klausītāji dzirdēs viņai veltīto Ērika Ešenvalda darbu A Drop in Ocean (Piliens okeānā), Riharda Dubras skaņdarbu Klusums, mīlestība un gaisma un igauņu komponista Arvo Perta (Arvo Pärt) Siluana dziesmu, kuras enerģija slēpjas ļoti personiskā komponista ticības izpausmē.

Visi minētie pasākumi ietilpst Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmā, apliecinot tās pamatvērtības – laikmetīgumu, unikalitāti un izcilību. Pasākumus rīko Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariāts sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Baltkrievijā, Nacionālo Kino centru, Latvijas Nacionālo vēstures muzeju, valsts SIA "Latvijas Koncerti" un Baltkrievijas partneriem.

Rita Lūse, projektu koordinatore
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts
Publiskās diplomātijas un kultūras programmas departaments

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI